Domain sahibinin elinde marka tescili yoksa kayıt tarihinin öncesine sonrasına bakmıyorlar. Elinde marka tescili olana tahsis ediyorlar. Marka tescilininde tarihine bakmıyorlar.
Her iki tarafında elinde marka tescili varsa o zaman ilk marka tescilini kim yaptıysa ona tescil ediyorlar. Zaten marka tescili ile alınmışsa almak mümkün olmuyor.
Kısmen haklısınız. Lakin demek istediğimi örnekleyim.
Ben bir sosyal medya ağında bir kullanıcı adı kullanıyorum. Domain bile kullanmıyorum hatta ama sayfa tanınır hale geldi, bilinen bir sayfaya dönüştü. İbare tanınmış marka kapsamında dahi olmasa bile bir marka haline dönüştü.
Bir kurnaz çıkıp o ibare ile tescil yaptı (kötü niyetli tescil ispatlanırsa marka iptal edilir) ve başvurup benim com.tr alan adımı elimden almaya kalktı. İyi bir bilişim avukatı ona avucunu yalatır, üste markasını iptal ettirip üzerine geçirtir.. çünkü burada esas alınacak unsur kullanım olayıdır
Com alan adı içinse zaten Türkiye'de yetkili mercii yok. En en fazla ülke içindeki ziyaretçilere erişim engeli kararı aldırılabilir, devri bırakın global ziyaretçilere kısıtlama dahi getirilemez. Devir için mracaat edilmesi gereken yer icann. Orada da dünya devi olmasına karşın Nissan'ın alamadığı
http://nissan.com gibi çok ilginç bir örnek var : )