Merhaba, geçtiğimiz haftalar içerisinde steam için bir oyun yaptırma kararı aldım. Oyunu yaptırmak için R10'da dahil birçok yerdeki birçok kişiler ile iletişime geçtim, lakin inanır mısınız bilmem de o kadar komik durumlar ile karşılaştım ki bunları size anlatmak geldi içimden; bakalım siz bu durumlara bir anlam verebilecek misiniz?

1- Öncelikle Türkiye üzerinde ki birçok ajans ve freelancer olmak üzere kişi/firma/şahıslar ile iletişime geçildi. Türkiye üzerindeki herkesten istediğim oyun için ortalama duyduğum karam o kadar karmaşık ki inanılır gibi değil. 60.000 TL'den 40.000 Dolar'a kadar birçok sayıyı gördüm diyebilirim. Ancak bu teklifleri ileten firma ya da freelancerların ellerinde referans olarak sunabilecekler oyunlar ya yoktu ya da paintle yapılmış gibi pixel tabanlıyı geçemeyecek oyunlar vardı. Üstelik oyunu yapmak için benden 1 senelik süre istiyorlardı. En az süre isteyen 5-6 ay dedi.
2- Baktım ki Türkiye'de sonuç bulamayacağım Yurtdışı kaynakları ile görüştüm ve inanılır gibi değil ama tüm firmalardan istediğim oyun için ortalama rakam olarak 10.000 Dolar'lık yaptırabileceğim teklifler aldım. Oyunu yapma süreci ise 50-100 gün arasında ortalama belirtildi. Üstelik teklifi veren kişilerin her birisinde en az 1 olmak kaydı ile Steam'da bayağı kaliteli oyunları vardı. Hatta bazılarının gerçekten kayda değer satışları ve iş potansiyelleri olduğunu bile gördüm.

Genel olarak Türkiye'de oyun yaptırmak istediğim kişilerde: Referans yok, kabiliyet yok, maliyet aşırı yüksek, süre konusunda çok fazla zaman istiyorlar ve oyunu benim istediğim gibi yapmaktan çok uzak fikirler ile geliyorlar. Birde yetmezmiş gibi oyunu yaptırmak istiyorum deyince dalga geçenler bile oldu ya da konuyu para kazanmaya çevirerek bu oyun yerine şu tarz bir oyun yapalım diyenler oldu...

Kısacası paramızla oyun yaptırmak istediğimizde Türkiye'de oyun yapabilecek gerçek anlamda kabiliyetli kişiler varsa bile bunlar eminim ki Türkiye'de hiç kimse ile çalışmıyorlar. Amacım kimseyi, hizmetini ya da emeğini kötülemek değil ama Türkiye'de gerçek anlamda liyakatsız kişiler ile görüşme yaparak ortalama 1 aydan fazla süre kaybettim diyebilirim.