Kimseye sempatik görünmek gibi bir kaygım yok, ben sıradan bir kişi olarak geçmişte sizin gibi yaşamış olduğum bu kaygının çözümünü size anlatmaya çalıştım.
Bugün ben 3'ten fazla freelancer platformunda, 2'den fazla forumda, google haritalarda, müşterilere verdiğim kartvizitlerde kendimi sergiliyor, bir pazarlama ağı oluşturuyor ve yaptığım işleri göstererek sipariş alıyorsam bunun başka bir açıklaması olamaz.
R10'da Frontend kategorisinde taban fiyata konu açıp, hiçbir referans, yetenek sergilemeyip 2 satır yazı yazdığımda nasıl müşteri "bu kimmiş ya, hiçbir şeyi belli değil" diyecekse, benim yaptığım sayesinde gece ben uyurken bile geliyor bana müşterim. Unutmayın, ucuz iş yaptıracak kişi zaten projesine de, bütçe planlamasına da güvenmiyor ve çok büyük ihtimalle tezat bir şekilde ödediği rakamın katbekat fazlası iş isteyecektir sizden, bunu tüm sektör çok iyi biliyor.
Demek istediğim şu ki; Sizin kimliğiniz ne kadar güçlü ise, kendinizi pazarlamak için ne kadar çabalıyor ve yetenekleriniz ne kadar ön planda ise iş alamamak gibi bir durumunuz, taban fiyatın altına inmek, yaklaşmak gibi bir durumunuz olmamalı. Öyleyse koca koca bilişim firmaları gelsin burada 2.500TL'ye konu açsın? Siz zannediyor musunuz ki R10'da yer alan bilişim firmaları 2.500TL'ye iş yapıyor? Daha geçtiğimiz yaz HTML döküm için toplam 10 sayfa, çizimi hazır projeye 18.000TL fiyat aldık, hadi biz yaptırmadık, fiyat biraz daha pazarlığa gitse yaptıracak tonla insan biliyorum çünkü bu tarz firmalarla çalıştım, içlerindeydim.
Lütfen bir şeyi yazarken iki defa düşünün, taban fiyattan satmak zorunda değilsiniz, kimse sizi buna zorlamıyor ama ortaya 2.500TL değil de 5.000TL'lik bir iş koyamıyor, müşteriyi çekemiyorsanız bir tekrar düşünün. Pazarlama, tanıtım, reklamlama ağınızda eksikler, gözden kaçırmalar olabilir.
İlk alıntı yaptığınız mesajda bulunan sözün sahibi
Sadi Şirazi'dir. Söylemesindeki amaç haklı olsanda üslubun önemlidir anlamını taşır. Taban fiyat dediğiniz şey işin minimum tutarıdır. Açlık sınırı, sefalet sınırı gibi kavramlar var bu ülkede. Oturup saatlerce hatta günlerce emek vereceğiniz bir işin taban fiyatının bu denli düşük tutulması insani açıdan haksızlıktır. Burada kimin ne projesine ne kadar fiyat çekeceği işi yapacak kişiye düşen bir noktadır. Hangi sektörde ne hizmet verdiğiniz benim umrumda değil. Ben Ülkedeki taban-asgari kavramlarının anlaşılmaması ve üzerine yorum yapılmasından ötürü size cevap veriyorum.
Bu fiyatlar platformda barınmak için gereken ayrıcalıkların yanında çerez parası kalıyor. Lütfen premium üyelikler kategori reklamları alanlarına gidip bakın ve lütfen günlük asgari geçim tutarınızı düşünün beyfendi. Daha konuya meslektaşım dediğim birisi yazmadı, yazan kişide iki işi birden yapan kişi. Kaliteyi yükseltmek istiyorsanız günün şartlarına göre ücret tarifesi belirlemeniz gerekiyor. Burada taban fiyat ne kadar yüksek olursa min işin karşılığıda o kadar yüksek olur ve para kazandım dersiniz.
Ayda 5 iş yapıp sadece asgari kazanacak isem gidip zaten asgari ücrete vasıfsız çalışır ve kafam rahat şekilde para kazanırım. Gecem gündüzüm belli olur. Normal bir hayat sürerim. Ay 4 hafta, her seferinde yüksek bütçeli işler gelecek diye bir kural-kaide yok. Çoğu işimiz taban fiyattan hesaplanan işler. Mantıklı düşünün diyorsam lütfen düşünün.