@aim_fakiri; bu işlerle uğraşıyordu sanırım, o net cevaplayabilir belki.
Hocam öneriniz için teşekkür ederim.
Öncelikle çiğköfte dediğimiz şey aslında çiğköfte diye bişey yoktur. Gerçek çiğköfte et ile olur. Etsiz çiğ köfte yapılmaz, yapılırsa da adı etsiz çiğköfte yerine etsiz bulgur köftesi vs olmalıdır.
Ben bizzat etsiz çiğköfte üreticisiyim ve kıvamını da tüm müşterilerimiz beğenir. Cıvık olma sebebi bulguru haşlayıp şişirirler fakat kurumaya bırakmazlar. Normalde bulgurların dinlenmesi gerekmektedir. En az 24 saat dinlenen bulguru güzelce baharatlar ile harmanlarız ve kaliteli bir yağ ile ona tat veririz. Kullanılan yağ ve bulgurun kalitesi çiğköftenin yoğunluğunu belirler. Kullanılan baharatlar ve yoğurma miktarı da çiğköfte'nin lezzetini belirler. Cıvık olan çiğköftelere çok az da olsa kıvam olması için un koyulur. Bu oranı düzgün ayarlayamazsanız çiğ bir bulgur köftesi yediğinizi hissedersiniz.
Ben de çiğköfte satıyorum ve piyasanın çok altında veriyorum. Bu fiyata benim lezzetime denk gelecek bir çiğköfte bulmanız düşük ihtimaldir. Tabiki piyasada bir çok ustamız var, her birinin ayrı ve özel tarifleri var. Her ustanın elinin ayarı aynı olmaz. Kimisi acı yapar, kimisi perişan eder...