Avrupa ulkelerin hangisi olursa olsun imkan ve yasam bakimindan bilhassa turkiyenin su anki durumuna gore cok iyi durumda. Bilhassa Turkiyede artik genclerin hicbir umudu yok bundan sonrada olacagini hic sanmiyorum. Bilhassa gencler imkaniniz varsa en uygunu yabanci uyruklu birisiyle evlenip tabiki evlendigin kisininde isi varsa hicbir sorun yasamadan ulkeye ayak uydurabilirsiniz. Yurtdisinin tek kotulugu ve zorlugu vatan hasretligi onun harici gerisi Turkiyeden daha iyi. Yurtdisina avrupa ulkelerine gidiyorsan en gecerlisi diploma degil cunku turk diplomasi hicbir ise yaramiyor en onemlisi meslek Arac tamircisi en guzelide insaat sektorunde meslek daha gecerli cunku yabanci ulkede dil sorunu oldugu icin yapacagin is insaat onun harici is imkani beklemeyin Almanyaya gelenler icin biraz daha fazla imkan olan lokanta sektorunun cok olmasi. Fransaya gelenlerin cogunlugu tabiki calisma izni varsa insaat sektoru. Yurtdisina geldiginizde size yardimci olacak birisi olmali yada evlenip geldiyseniz esinizin isi varsa hicbir sorun yasamazsiniz. Ben askerligi yaptim liseyi bitirmistim elektrik bolumu yil 1998 de evlenerek fransaya geldim esimin isi oldugu icin parise geldim. Esim evi falan ayarlamisti ben geldim dil bilmiyorum calismak icin Turk cevreside yoktu kimseyi tanimiyoruz esimin aileside 250 km re baska yerde yasiyordu onlardanda hic fayda yoktu. Esimin isinin olmasindan dolayi sansim iyiydi gelir gelmez dil kursuna gittim calisma iznim oldugu icin burada isbulan yerler var oraya kayit oluyorsun is oldumu 1 saat yada 1 gun ne olursa cagiriyorlar sonra gidip calisiyorsun oralara yazildim is oldukca temizlik insaat uzerine beton kirma malzeme tasima gibi islerde 4 yil calistim dilimide gelistirdim ve sonrasi insaatta uzun sureli calismaya basladim sonrasi issizlikteydim diploma ve meslek uzerine fayans uzerine ortaokul seviyesi diploma aldim. Elektrik diplomam vardi Turkiyeden ama gecerli degildi sonrasi insaatta 10 kisilik bir sirkette evlerin iclerini yenileme isinde calistim iscilerle ben ilgileniyordum elektrik isini ve fayans isini ben yapiyordum geri kalan su isi boya diyer isciler yapiyordu 6 yil bu sekil calistim sonrasi patron yasli olunca sirketi kapatti issizlige girdim ve bir ara havalanina 50 kisi araniyordu oraya basvurdum 500 kisi girmisti imtihanda kazandim ve 3 aylik kontrat yaptik ve sonrasi yaptigim isi begendikleri icin tam isci yaptilar 12 yil calistim. Is yorucu oldugu icin bel agri sorunlari basladi ve 2 yil oncesi isten kendim ciktim ve su anda artik yasda ilerledi artik kalan zamanin cogunu Turkiyede gecirecegim az cokda yeterli birikimim var. Biraz uzun oldu ama sonuc olarak iyikide o yillarda gitmisim ve hic olmazsa emeklilik yasim gelince bundan sonra hic calismasamda 26 yillik calismaya karsilik yaklasik 62 yasinda 800 euroya yakin emeklilik alacagim tabiki esimde alacak bana Turkiyede rahat yetecek yoksa turkiye kalmis olsaydim aldigim emeklilik dahi yetmeyecekti. Birde gittigim yillarda turkiye bu gunden daha iyiydi imkan yakalayan degerlendirsin nasipse olur her kisi kaderini yasar.