Kendim de benzer bir bunalım yaşıyordum. Neden şu hayatı yaşamıyorum, neden buna ulaşamıyorum, neden böyle şeyleri yapabilecekken bunları yapmıyorum gibi düşünceler ve mevcut yaşamı insanı rahatsız ediyor. Bu tarz şeyleri düşünmeni de Sosyal Medya'da ki kullanıcıya gösterilen ve özendirilen hayatlar getiriyor. Bu tarz hayatlar var mı? Elbette ki mevcut ve hepimiz daha istediğimiz gibi bir hayat yaşamak istiyoruz. Ancak bunun için mutsuz olmamızın nedeni, bize düzenli aralıklarla bu tarz şeylerin özendirilmesi ancak ulaşamıyor olmamız.
Kendinizi bu tarz düşünceleri size empoze eden ayrıca boş vaktinizi alan yerlerden uzaklaşır ve kendi hayatınıza odaklanırsanız. Hem hayatınıza yeni şeyler katabilir, hem de hayatınızda yaptığınız şeylerden bu diğer düşüncelerle karşılaştırmadığınız için keyif alabilirsiniz.
Basit bir mantıkta, köyde yaşayan bir çiftçinin neden tüm gün tarla ile uğraşsa da köyünde yerinde keyfi yerinde olduğunu düşünebilirsiniz.
Söylediklerinize katılmakla beraber, sosyal medya belası yüzünden insanların ilgi odakları sürekli olarak farklı yerlere kayıyor bundan da söz etmek isterim. Reels veya Tiktok videolarını izlerken 10 saniyede bir video kaydırdıkça beynin temel yapısı ile
oynuyorsunuz. Son zamanlarda bazılarının ağzına dolanan bir söz var:
" Ya ben maymun iştahlıyım neye heves etsem biraz yapıp bırakıyorum başka bir şeye ilgim kayıyor" Hayır sen maymun iştahlı falan değilsin. Senin odak problemin var bunun temel nedenlerinden birisi de teknoloji. Sosyal medyadan video ve içeriklere göz atarak tecrübe ettiğimiz "kısa sürede elde edilen dopamin" bizim için bağımlılığa dönüştü. Artık her şeyden bunu bekliyoruz. İngilizce öğrenirken karşımıza zorluk çıkarsa veya emek gerektiren bir şey olduğunu sezersek o an kendimize bahane uydurup öğrenmekten vazgeçiyoruz. Çünkü 10 saniyede bir kaydırdığın videoların birinde Grönland'daki harikaları izlerken, diğer videoda enfes bir steak tadım videosu izledin. Ve bunun için hiçbir çaba sarf etmedin. Sen bu videoların telefonda olduğunu görüyorsun ama beynin gerçeklik algısı böyle çalışmıyor. Beynin bunu gerçek sanıyor ve sana salgılattığı dopaminle birlikte artık çok daha kolay yoldan başarı hissine kapılacağın mesajını veriyor. Bundan sonraki süreçte saatler sürecek eğitimler, işler ve daha bilimum keşifler ona
yük gibi geliyor. Vazgeçiyorsun. Ondan sonra stres, depresyon, anksiyete, sosyal iletişim bozukluğu, sosyal fobi cart curt bir sürü psikolojik problem baş gösteriyor. Karışık anlattıysam kusura bakmayın içimi döktüm