Merhaba ben de yaklaşık 1 aydır bir niş konu için forum altyapısı arayışındayım.
R10da ve diğer forumlarda çok fazla konu inceledim. En son kararımı aldım gibi gözüküyor. Size de yol göstermesi açısından yazıyorum.
Xenforo, Vbulletin, MyBB
(Çoğu kez forum üyelerinin bu altyapıları önerdiğini görüyorum özellikle Xenforo,
Bence bu tip forumların artık modası geçti. O eski forum görüntüsü hangi temaya geçersen geç sana hissettiriyor.
Yani instagramın 2014-2015teki yapısına benziyor. Üzerinden 10 sene geçmiş, o yapıya sahip olsa kim girer oraya ?)
Mybb zaten güncelleme almıyor, Vbulletin'in öncüsü ise Tr'de R10 lakin o kadar güncelleme aldı ki R10 kendi başına artık bir forum altyapısı.
Flarum,Discourse,Nodebb Flarum: @Canepe; flarumtürkiye yönetim ekibinde, kendisi daha detaylı bilgi verecektir. Flarum sürekli geliştiriliyor. Lakin seo konusunda eksiklikleri mevcut
Nodebb: araştırma fırsatım pek olmadı, çünkü flarum ve discourse arasında çok araştırma yaptım. Bilgi sahibi olan varsa alıntılayıp bilgi verebilir bana da çok sevinirim.
Discourse:
Öncelikle flarumla görüntü içerik bakımından çok benziyorlar. Her ikisinde de sunucu olması gerekiyor. Daha stabil çalışıyormuş.
Aynı şekilde yazılım ve geliştirici ekibi çok sağlam.
Seo konusunda flarumdan daha başarılı.
Dünyaca ve yerelce ünlü firmalar bu altyapıyı kullanıyor (Twitter, Turknet gibi)
Benim size önerim
Discourse olacaktır.
Etiket için teşekkürler evet bir zamanlar yönetim içerisinde Ekici hocamla çalışıyorduk fakat şuan Türkçe dil paketi bakımcılığı yapmaya çalışıyorum.
Flarum'dan söz edecek olursam şuan front-page tarafında eklenti pazarında bulunan eklentiler ile ve sizin hayal gücünüzle tatmin edici bir görüntüye ulaşan tek forum altyapısı diyebilirim.
Flarum, gelen yeni güncelleme ile her ne kadar terminal erişimi gerektirmeden kurulum desteklemeye başlasa da bu 2 sene içinde hâlâ bir sunucu terminali ile kurulmaya ve yönetilmeye devam edecek gibi. Bu sebeple kurulum ve geliştirme için terminal destekli bir hostinge veya composer kurulu bir sunucu (CyberPanel, Plesk, cPanel rahatlıkla kurulum yapabilirsiniz) istiyor.
Dezavantajlardan bahsedecek olursam Flarum'un en dezavantajlı konusu da çekirdekte gelen metin editörü diyebilirim, çünkü eş zamanlı bir düzenleme görünümü sağlamıyor. Markdown destekli bir metin editörü bulunuyor ve bu metin editörü maalesef şu anki hâliyle XenForo'nun editörünün yanından geçemez. İnternet ile pek içli dışlı olmayan birinin bu editörü görüp herhangi bir metni bağlantılandırması zorlaşabilir, deneyimlemek isterseniz demo adresine kayıt olup deneyebilirsiniz.
Diğer bir dezavantaj Flarum yeni yeni oturan bir altyapı olması ve hayatında terminal görmemiş site sahiplerini yorabilecek bir yazılım, çünkü siteye kuracağınız bir eklenti için terminal komutu kullanıyorsunuz. Teknolojiye meraklı, çabuk öğrenebilen biriyseniz bu konu kesinlikle sorun olmuyor ancak cidden yaş almış ve birşey öğrenmek istemeyen insanlar için bu durum ciddi bir dezavantaj. (Flarum bu sene itibariyle Package Menager adındaki eklentisi ile terminal gereksinimini bir nebze azalttı fakat eklenti çok yeni ve siteyi geri dönülemez hatalara sokabiliyor)
Flarum'un yeni bir altyapı olduğundan ve her şeyin eklentisini bulamayabileceğinizden bahsetmiştik ancak bir yazılımcı ile çalışıyorsanız topluluğu ve dokümantasyonu cidden harika. Ayrıca rica ettiğim bir çok eklentiyi (oAuth eklentileri) ücretsiz geliştirip yayınlayan birçok topluluk üyesi biliyorum. Topluluğuna bu konuda cidden hayranım.
Sonuç olarak insanlar forumda sadece yazışsın, aradığını bulsun ve site hafif ve basit olsun istiyorsanız kesinlikle Flarum öneriyorum. Flarum bu konuda biçilmiş kaftan.
Ancak benim sitem komplike olsun, biraz daha kararlı bir yazılım ve keskin bir görünüm istiyorum diyorsanız başta Discourse yanında ise ThemeHouse'ın temaları ile XenForo kullanmanızı öneririm. Başa Discourse yazmamın sebebi yazılım cidden sadece işini yapıyor. Bunu Cloudflare ve Papara gibi daha birçok şirketin topluluk forumlarında Discourse'u tercih etmelerinden anlayabilirsiniz.
Ben bu tüm yazılımların kurulumlarını ve düzenlemelerini yapabilecek kapasitedeyim, eğer hizmet alımı yapmak istiyorsanız benimle PM üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Tekrardan etiketiniz için teşekkür ederim.