Canım sıkılıdığı için bu tarz bir konu açıyorum sizde benzeri tecrübelerinizi yorum olarak belirtebilirisiniz;
İlk olarak 5 yıldızlı bir otelde çalışmam ve sektörde bilinen yanlışlardan bahsedeyim.
-Yemekler dökülüyor mu? Aynı yemek tekrar önümüze geliyor mu?
+Yemeklerde bu tarz birşey olmuyor hatta çalıştığım otelde lahmacun kebap gibi herkesin sevebileceği ürünler büfeden sonra personel mola alanına taşınıyor personeller bunu yiyebiliyordu, ancak tatlı konusunda aynı şeyi söyleyemem şu bardakta saçma sapan tatlılar soğuk dolaba geri girip ertesi öğünde tekrar piyasaya çıkıyordu. Diğer ürünler ise çöpe dökülüyor.
-Bahşiş çok oluyordur
+Otele girdikten sonra oteldeki misafirler paralarını muhafaza ederler bahşiş almak gerçekten zordur zira kimse yanında para ile gezmez ancak belirli kişilerle yeterli samimiyetiniz var ise otelden çıkmadan bahşiş verirlerdi. Benim çalıştığım otelde ise bahşiş kasada toplanıyor rütbene göre pay alıyordun örnek şefler %40 Garsonlar %30 komiler %20 stajyerler %10 gibi bir dağıtım şekli vardı.
Çok merak edilen soru var ise sorabilirsiniz.
2. sektör ise Lifeguard
Bir su parkında 2 yıl can kurtaran 1 yılda şef olarak çalıştım.
-Sular temiz mi ?
+Günlük olarak sulara her akşam bidon bidon ilaç atılıyor es kaza o ilaçlardan sonra girdiğinizde görme bozukluğu, cilt kabarması gibi sıkıntılar yaşanıyor sabaha kadarda devir daim ile girilecek hale geliyor yani sular bence olabildiğince temiz durumda.
-Kaydıraklarda jilet koyma durumu oluyor mu?
+Bu bence tarihin en büyük halk efsanesi ne gördüm ne duydum zira kaydıraklar açılmadan her gün tecrübeli bir personel kaydıraklarda su yok ike kaydıraklara tırmanır, kontrolleri yapar, temizliği yapar ve kaydırak birleşim noktalarında tahrişe ciziğe sebep olacak birşey varmı kontrol eder var ise teknik çağrılır ve gerekli müdahale tesis açılmadan yapılır. Kaydıraklar açıldıktan sonrada kişinin ancak kendini durdurup bu tarz bir hamle yapması lazım ki 20 kaydırak var ise sadece 1-2'sinde kendini durdurma şansı vardır. Diyelim durdurdu ve kesici alet yerleştirdi kaydırakların her birinin döküldüğü havuzda yine bir görevli vardır o kişiden sonra kayan kişi yaralanır ise direk kaydırak gerekli anons yapılır kaydırak kapatılır dediğim gibi bu tarz bir olay görmedim eski çalışanlardan da duymadım.
-Taciz olayı çok oluyormu?
+Günlük 10'un altında taciz olursa sakin geçti bu gün diyorduk, çıplaklığın olduğu bir yerde özellikle şehirlerin varoşlarında oturan erkeklerin grup halinde gelmesi bu sorunu körüklüyor toplu girişlere engel olunsa da içeride bir şekilde bir araya geliyorlar.
-Kaydıraklardan siz kayıyormusunuz?
+Çalıştığım işletme ayda 1- 2 kez personel günü yapardı kaydıraklar kapanıp tesıs boşaldıktan sonra kaydıraklar tekrar açılır kendimiz eğlenirdik, yemeğe vs. giderkende kayanlar oluyor ama bir süre sonra ıslanmak size eziyet geldiği için olabildiğince kullanmıyorsunuz. Ama rahatlık ve sürekli kullanım sayesinde farklı akrobatik hareketler ile eğlence dozajımızı arttırabiliyorduk
-Boğulma durumunda nasıl müdahale ediyorsunuz?
+Tesiste sağlık personeli var o gelene kadar ilk müdahaleyi ediyoruz ancak zaten 140cm'lik havuzda insanlar boğulmuyor nasılsa ayağım yere değer diyerek kaydıktan sonra ayağı yere değmediği zamanlar panikleyip sudan çıkamıyorlar onlarada anında müdahale edip çıkarttığın için bir sağlık müdahalesine gerek kalmıyor 3 yıllık sürecimde abulans gerekcek 3 durum oldu, 1.Si birisi kayarken kalp krizi geçirdi, ikincisi ise kaydırak talimatlarına uymadığı için bacağını kıran bir kişi, 3.'sü ise kaydıktan sonra kardeşi gelecek diye kaydırağın havuza döküldüğü yerde tüm uyarılara rağmen bekleyen bir kadının kardeşi kaymaya korkunca sıradaki kişinin kayıp ona çarpması sonucu gerçekleşti.
-Talimatlar gerekli mi?
+Arakdaşlar görevlinin dediklerini geçin oralardaki yazıları bileharfi harfine uygulayın bunların hepsi yaşanan kazalar ve testler sonucu belirleniyor.
yine sorularınız var ise cevaplandırabilirim.