merhabalar,

Aktif bir oyun sunucum var bu sunucu üzerinde oyuncuların elde ettikleri eşyaları açtığım bir site aracılığı ile oyuncuların kendi aralarında satış yapması için bir sistem kurdum. Sanal postunu falan da bağladım yarın faliyete girecek.
Bir kaç sorum olacak.

Ben item satışlarında %15 komisyon almayı düşünüyorum.
Diyelim ki bir oyuncu 500 lira bakiye yükledi siteye ve diğer oyuncu da 500 liralık ilan oluşturdu satış gerçekleşti. Diyelim ki bakiye 425 lira gibi bir bakiye diğer satış yapan kişinin hesabına geçti.
Bu 425 lira yapan adam parasını aldı gitti. Ben bu işten 75 tl para kazandım. Bu satıştan fatura kesmem gerekecek ve gelir vergisi gerekecek bir hesap yapalım.

Kdv dahil 500 lira fatura kesemem çünkü %20 kdv ve %20 gelir vergisini eklersek gider göstermediğim sürece bana bu yaptığım işten %25 zararım olacak. çünkü %15 kazanmıştım.

Yaptığım bir kaç araştırmaya göre bazı sitelerde dijital ürün vergisi %1 yazıyor, kimi sitelerde %8 yazıyor, kimisinde %20 yazıyor. İşin aslı nedir ne değildir bilmiyorum.

Fakat benim mantığıma göre benim sadece paytr'nin de yaptığı gibi %15'ine fatura kesmem lazım. Çünkü belki atmıyoruz ama paytr'de %3 gibi bir komisyon kesiyor kredi kartıyla yapılan alışverişlerden. Bu demek oluyor ki benim karım %12.

Örnek veriyorum yüklemeden ben 60 lira kazandığımı var sayalım. Benim vergi oranı kaçsa 60 tl kdv dahil şeklinde fatura kesmem gerekiyor.
Bunu da her 20 liraya 50 liraya fatura kesmeye çalışırsam bu işte zaman kaybım çok olacağı için atıyorum ay sonuna kadar 100 bin liralık satış yaptım diyelim. 12 bini kar kaldı. Kdv dahil 12 bin tl fatura kessem o ay okey gibi..

Siz bu düşüncelerimi haklı buluyor musunuz? yada aynı tarz bir sistem kullananlar nasıl yapıyor. Sonuçta kimse kazanmadığı şeyin vergisini ödemek zorunda değil...