Selamlar, öncelikle tam olarak başlıkta ihtiyacım olan şeyi yazdığımı düşünüyorum fakat biraz daha detaya girmek gerekiyor.
Bizim tarafımızda burada dikkat edilmesi gereken bir kaç konu var. Bunları aşağıda belirli başlıklar altında sıralayacağım.
Sanırım "Video Streaming" olarak geçiyor bu tabir emin değilim. İnternet sitemizin Ana sayfasında bir tanıtım videomuz var bu video 10-12 saniye uzunluğunda sessiz ve loop halinde. Compress işlemi yapıp boyutu 2-3mb a kadar düşürüyoruz fakat bu sayfa açılış süresini etkiliyor aynı zamanda kalitenin çok kötü olmasına sebebiyet veriyor. Örnek siteleri gözlemlediğim zaman Shopify altyapılarda bunu CDN ile aşmışlar. Anladığım kadarıyla videoyu CDN encode edip indirdiği kadarını yürütüyor. Amaçlarımızdan bir tanesi bu, designer bir marka olduğumuz için estetiğe oldukça önem veriyoruz.
Bir diğer konu aynı şekilde görseller için. CloudFlare polish kullanıyoruz fakat görseller asenkron olarak yüklenmiyor (html tarafında bunun önlemini aldım fakat istediğim kadar verimli değil) ve ana sunucudan çektiği için yine aynı şekilde. CloudFlare proxy tabanlı bir CDN servisi görselleri cdn.domainadresi.com gibi bir adresten çekebileceğimiz pull zone desteği yok. Bu aşamada BunnyCDN kullanmayı düşünüyoruz. Pull zone CDN olduğu için görseller ayrı bir kaynaktan çekilecek ve sunucu yorulmayacak. Ayrıca optimizasyonu da ona göre ayarlanacak. İncelediğim kadarıyla BunnyCDN'in görsel optimizasyonu çok iyi görünüyor.
Video streaming konusunda iki servis de hizmet veriyor BunnyCDN biraz daha F/P
İşin bir de SEO kısmı var, organik trafiğimizin büyük bir kısmı google görsellerden geliyor. Görseller CDN üzerinden geldiğinde ister istemez sayfa içerisinde ki url adresi değişecek. Bu durumun bizi olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu alanda bir trafik yönlendirmesi yapılabilir mi?
Daha önce CloudFlare ve BunnyCDN veya başka bir CDN hizmeti kullanan olduysa bu konuda beni bilgilendirirse çok sevinirim, ona göre bir yol haritası hazırlayacağım.
İyi forumlar