Herkese merhabalar.Hayalini kurduğum projeler için yaşadığım bir dizi hayal kırıklığını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yaklaşık 8 ay önceydi.Burada bir konu açtım. 100 bin lira bütçem var mobil oyun projemi yaptırmak istiyorum diye. Ancak toplu param olmadığı için param oldukça bölüm bölüm yaptıracağım fullstack developer arıyordum. Konuma mesajlar geldi ve özelden de mesajlar geldi.

Birisiyle konuştuk anlaştık.Telefonla konuştuk özel durumlarımı sordu anlattım.Ardından proje için bölüm oluşturduk.10 bin lira değer biçti sözleşmeyi yaptık. Kendisine bölüm ücretini ayın 20'sinde göndereceğimi proje bitene kadar ben ön ödeme yapmadan projeye başlamamasını söyledim. Çünkü işin gücüm yok dünyanın binbir türlü hali var borçlu kalmak istemiyorum dedim tamam dedi.

Bölüme göre ikonları tasarlaması gerekiyordu ve bunların özgün olması gerekiyor toplama olmaz dedi. Ben de bu yaklaşımını beğendim tamam dedim.

Ayın 20'si geldiğinde parayı kredi kartından tahsil edecektim fakat kart babama aitti ve şüpheli işlemden ötürü parayı vermedi.

Kendisi 2013'ten beri çok deneyimli bir yazılımcıymış falan. Fakat ne yaptıysak olmadı çekemedik. Ben çözüm aramaya devam ederken sürekli yazıyordu.Hadi hallet hocam ödemelerimi ona göre ayarladım hocam vesaire. Bu diyalog bir türlü durmadı 5 günün sonunda bir şekilde halledebildim ve gönderdim. Sözde bölüm 1 bir ayda bitecekti. O zaman geldiğinde sordum hocam içime sinmedi tekrar baştan yapacağım çünkü ben işimi kaliteli yaparım diyor. Haftaya teslim edeceğim dedi. Aradan bir hafta geçti 3 gün sonra teslim edeceğim dedi o da geçti bir hafta sonra teslim edeceğim dedi bu şekilde haftalar geçti. Artık ben iyice rahatsız olmaya başlamıştım. En sonunda ben böyle sözünde durmamazlığı sevmem projeyi kapat dedim.

Yok şöyle böyle ikna etti tamam dedim bu defa iki buçuk ay sonra proje tamam teslim edeceğim dedi. Ancak 4-5 GB veri var bilgisayarımda dağınık halde bana biraz zaman ver diyerek yine bu şekilde oyaladı. En sonunda bu zoraki bir klasör yolladı ama 250 megabayt idi ve içindeki dosyalar da Özgün değil bilindik sitelerden toplanmıştı resimler.

Bu durum hiç hoşuma gitmedi ancak ben de projemde değişiklik yaptığım için ses etmedim bu esnada arkadaş olalım aynı zamanda dedi.Kabul ettim. Baktım ki gelirim olmadığı için projeme devam ettiremeyeceğim onları falan konuştuk iş lazım bana dedim yoksa bunlar devam etmeyecek galiba dedim. Ben onu da ayarlayacağım gelir getirecek planlarım var onları test edip garanti haline getirdikten sonra ben sana haber vereceğim dedi.Tamam dedim. Bu esnada hep iyi niyetimi koruyorum.

Aradan bir bir buçuk ay geçtikten sonra tamam dedi test ettim çalışıyor 6 bin lira gönder. Ancak olayın ne olduğunu bana söylemiyor hemen başlayacak gelir getirmeye dedi.Parayı gönderdim ama bu esnada bir iki ay boyunca gelir olmadı ayrıca projenin ne olduğu hakkında da bilgim olmadı. Arkasından bir proje daha var dedi 25.000 TL lazım. Hemen gelir getirmeye başlayacak ben de dedim ki benim gelirim yok ben bu bahsettiklerini karttan çekiyorum ve eğer dediğin olmazsa yine batarım ödeyemem. Yok dedi hemen başlayacak kazanmaya kendi kendine amorti edecek zaten.

Bilgisayarımı sattım üstüne de kredi kartından çekip 2 parça da falan gönderdim tabii bunun içinde yine bana acele ettiriyor kendi ödemeleri bozuluyormuş neyse verdim. Aradan bir ay geçti gelir yok . Sen dedi bana güven gelir oluncaya kadar ödemelerini ben gönderirim gelir olduktan sonra da oradan hallederiz tamam dedim �lk ay taksiti gönderdi. İkinci ay son ödeme günü geldi ses yok ben buna ulaştım. Dedim bugün son gün. Ben dedi 15 gündür hastanedeyim bana gelecek ödemeleri de toplayamadım. Akşam mutlaka halledeceğim Bir şekilde. Akşam oldu yarın halledeceğim dedi. Yarın oldu akşamüstü halledeceğim dedi. Akşamüstü olunca da akşam halledeceğim dedi neticede akşama geldik ve bana dedi ki ben halledemiyorum sen bulamaz mısın ben ikisini birden gelecek ay öderim. Dedim ben bulamam ancak yine karttan çekip yatırırım onun da faizi olur olsun dedi gelecek ay ikisini birden halledeceğim. Gelecek ay son ödeme gününden bir hafta önce dedi sorun yok güven bana ben halledeceğim. 29'u olduğunda dedi akşam halledeceğim akşam halledemedi ertesi gün halledeceğim dedi ertesi gün de yarın halledeceğim dedi artık kavga etmeye başladık ben sözünde durmuyorsun hiç sürekli böyle yapıyorsun falan diyorum kendini düzelteceğine bana savunma yapıyor işte söz vermişlerdi de para gelmedi falan bilmem ne diye. Daha sonra hakaretler etmeye başladı ve giderek dozunu arttırdı çok ağır hakaretlere kadar vardı ve daha sonra kendi engelledi. Ödediğim para 41.000 lira olmuştu bu. Bir de diyor ki beni bilen bilir saçma sapan şeyler söylüyor vergi levhasız iş yapıyor sözünde bu şekilde durmuyor ve en sonunda ağır hakaretler. Buradaki eski nickini de değiştirmiş ekmeğimle oynatmam diyor. Şimdilik adını vermeyeceğim fakat hakaret davası açmayı düşünüyorum çok ağır hakaretleri var ve aldıklarını iade edeceğim diyor etmezse Bir de üstüne dolandırıcılık davası açacağım ismi adresi telefon numarası hepsi belli. Bir de bana ruh hastası her şeyi bildiğini zannediyorsun vesaire dedi yani üste çıktı. Şimdi paraları geri alınca tekrar geliştirici araştırması yapacağım ancak hevesim oldukça kırıldı.

Galiba hata yaptım ve bu hem hayal kırıklığına hem 8 ayıma hem de hevesimin kaçmasına neden oldu.