Tesisin deniz borulaması ve kara tesisi ilk faz için tamamlandı, botaş tan tesise gaz alınarak deneme çalışmaları yapıldı, tesis denemeleri bittikten sonra yüksek basınç verilerek gazın kuyudan tesise basılması sağlandı, tesiste gaz işlendikten sonra botaş'ın ana hattına işlenmiş gaz basıldı.
Tüm çıkartılan ve tesislerde işlenilen gazlar önce botaş ana hattına bağlanır daha sonra dağıtımı yapılır.
İlk fazda 10 kuyu vardı, bunlardan 5 tanesi nisanda, kalan 5 tanesi eylül ayında devreye alındı.
İkinci fazda 26 kuyu var, 10 kuyu 2025 te, kalan 16 kuyu 2028 de faaliyete geçecek.
Üçüncü faz Amasra sahasını da içeriyor, o da 2028 de faaliyete geçecek.
Şuan da üretimler şu şekilde, yani en yüksek üretimi yapan filyos tesisi.
- Adıyaman: 0,065 milyon Sm3 / %0,06
- Çanakkale: 0,039 milyon Sm3 / %0,04
- Düzce: 2,119 milyon Sm3 / %1,92
- Edirne: 0,248 milyon Sm3 / %0,22
- Hatay: 0,003 milyon Sm3 / %0,003
- İstanbul: 3,762 milyon Sm3 / %3,40
- Kırklareli: 9,734 milyon Sm3 / %8,80
- Tekirdağ: 19,873 milyon Sm3 / %17,98
- Zonguldak: 74,714 milyon Sm3 / %67,58
Mevcut hükümete ve siyasilere muhalefetiniz gözünüzü kör etmesin, TPOA dün bu işe başlamadı, yapmadığı bir işi neden yaptım desin ki orada yapımda çalışmış arkadaşlarım var, onlarla da görüştüm, gittim uzaktan da olsa yerinde de gördüm. Çünkü içeri kadar güvenlik olayından dolayı girmek mümkün değil. Koskoca Türkiye Cumhuriyetimizin gözde kurumu kendisi bu tür oyunlarla uğraşmaz, Türk Devleti'nin 1000 yıllık köklü geçmişi ve güzide kurumları vardır. Siyasiler gelip geçicidir.
Bugüne kadar yapılan aramalar araştırmalar, TPOA ile bir bağım yok tamamen resmi kurum ve herkese açık bilgilerdir. Kurumlarımıza sahip çıkalım, aslı astarı olmayan dedikodularla iş yapmayın. Ayrıca ekteki yıllık raporda daha kapsamlı bilgiler var. Enerji özel olarak ilgi alanıma girdiği için araştırıyorum, bulduklarımı, bildiklerimi, gördüklerimi yazdım. Sizler de araştırabilirsiniz. Enerji tahmin edemeyeceğiniz kadar gelecekte önemli olacak, tek başına en önemli şey enerji olacak.
https://www.tpao.gov.tr/file/2311/20...607e200a2d.pdf
KURULUŞ - 1954 Kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kuruldu. İLK SONDAJ - 1956 İlk sondaj Garzan-17 Kuyusunda gerçekleştirildi. İLK PETROL KEŞFİ - 1958 İlk keşif Germik-1 Kuyusunda gerçekleştirildi. BATMAN - 1959 Batman Bölge Müdürlüğü kuruldu. BATI RAMAN SAHASI - 1961 Batı Raman Sahası keşfedildi. TP AMBLEMİ - 1962 TP Amblemi ilk kez kullanıldı. PETKİM - 1965 Petrokimya Holding AŞ kuruldu. TÜPRAŞ - 1967 Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ kuruldu. ALTIN MİKROFON - 1968 TPAO Batman Orkestrası Altın Mikrofon Ödülünü kazandı. İLK SIĞ DENİZ SONDAJI - 1970 İlk sığ deniz sondajı Payas-1 Kuyusunda gerçekleştirildi. İLK DOĞAL GAZ KEŞFİ - 1970 İlk doğal gaz keşfi Trakyada Hamitabat Sahasında gerçekleştirildi. ADIYAMAN SAHASI - 1971 Adıyaman Sahasında ilk kez petrol keşfi gerçekleştirildi. TPAO ARAŞTIRMA MERKEZİ - 1974 TPAO Araştırma Merkezi kuruldu. BOTAŞ - 1974 Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ kuruldu. TRAKYA - 1984 Trakya Bölge Müdürlüğü kuruldu. İLK SIĞ DENİZ KEŞFİ - 1988 İlk sığ deniz doğal gaz keşfi Kuzey Marmara Sahasında gerçekleştirildi. KARAKUŞ SAHASI - 1991 Karakuş Sahası keşfedildi. TPIC - 1992 Turkish Petroleum International Company kuruldu. ADIYAMAN - 1992 Adıyaman Bölge Müdürlüğü kuruldu. AZERBAYCAN - 1993 ACG (Azeri-Çırak-Güneşli) Projesine katılım sağlandı. KAZAKİSTAN - 1993 Kazakistan ile ortak faaliyetlerde bulunmak üzere Kazakturkmunay şirketi kuruldu. 14 AZERBAYCAN - 1996 Şahdeniz Projesine katılım sağlandı. SIĞ DENİZDEN İLK DOĞAL GAZ ÜRETİMİ - 1997 Sığ denizden ilk doğal gaz üretimi Kuzey Marmara Sahasında gerçekleştirildi. KUZEY MARMARA DEPOLAMA TESİSİ - 1999 Kuzey Marmara Depolama Tesisi kuruldu. LİBYA - 2000 Libyada proje çalışmalarına başlandı. BTC - 2002 Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesine katılım sağlandı. SCP - 2002 Güney Kafkasya Boru Hattı Projesine katılım sağlandı. KARADENİZDE (SIĞ DENİZDE) İLK DOĞAL GAZ KEŞFİ - 2004 Karadenizde sığ denizde ilk doğal gaz keşfi Ayazlı1 Kuyusunda gerçekleştirildi. SİLİVRİ DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ - 2007 Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi kuruldu. IRAK - 2007 Irakta 4 proje ile faaliyetlere başlandı. KKTC - 2011 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde proje faaliyetlerine başlandı. BHP SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ - 2012 Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi envantere katıldı. RUSYA - 2014 Rusyada Proje faaliyetlerine başlandı. İLK DERİN DENİZ SONDAJI - 2018 İlk derin deniz sondajı Fatih Sondaj Gemisi ile Akdenizde Alanya1 Kuyusunda gerçekleştirildi. TP-OTC - 2019 Turkish Petroleum Offshore Technology Center kuruldu. İLK ANKONVANSİYONEL ÜRETİM - 2020 İlk ankonvansiyonel petrol üretimi Gözalan1 Kuyusunda gerçekleştirildi. İLK DERİN DENİZ KEŞFİ: SAKARYA SAHASI - 2020 İlk derin deniz keşfi Karadenizde Tuna1 Kuyusunda Fatih Sondaj Gemisi ile gerçekleştirildi. KUZEY SAKARYA SAHASI - 2021 Karadenizde Amasra1 Kuyusu ile Kuzey Sakarya Sahası keşfi gerçekleştirildi. İLK DERİN DENİZ UZUN SÜRELİ KUYU AKIŞ TESTİ - 2021 Karadenizde Türkali2 Kuyusunda ilk akış testi gerçekleştirildi. DENİZLERDEKİ GÜÇ: FATİH - 2017, YAVUZ - 2018, KANUNİ - 2020, ABDÜLHAMİD HAN - 2021 4 yıl içerisinde 4 Derin Deniz Sondaj Gemisi millîleştirilerek envantere katıldı. ŞEHİT ESMA ÇEVİK SAHASI - 2021 Gabar Dağında kazılan Şehit Esma Çevik1 (ŞEÇ1) arama kuyusunda 36 API graviteye sahip petrol keşfi gerçekleştirdi. SAKARYA GAZ SAHASI - 2022 Sakarya Gaz Sahasında Çaycuma1 kuyusu ile Karadeniz derin deniz alanlarındaki üçüncü büyük gaz keşfi gerçekleştirilmiştir.