Bende ev sahibiyim kiracı vardı çıkardım 2022 yılında ablama verdim evi al otur bedava diye. Bunun nedeni şu kiracı eve girerken iyi, çıkarken kötü oluyor. Kiracıya verirken kira olarak 2300 TL ye 2020 de kiraladım. Fiyatlar zamlar çevredeki kiralar o kadar arttı ki, kiracı sessiz sakin diye kirayı hep tüfeye göre arttırdım. Bu süre boyunca kiracıya hiç misafirliğe bile gitmedim 2022 de 1 defa bir konu için konuşmaya bi gittim adamlar evi 1 kez bile havalandırmamış. Sürekli soba yanıyor ve çamaşırları ev içinde kurutmaktan duvarlar kararıp rütubet olmuş. Bunu görünce kan beynime sıçradı evden çıkmalarını istedim. Zar zor 6 ay sonra evden çıkardım ve kiracı kaçtı tüm masraf bana yığıldı.

Girerken 2300 TL kira ve 1 kapora aldım. 1 yıllık kira ve kapora toplam 29.900 TL
1 yıl sonra 3000 TL yaptık kirayı. 1 yıllık 2. yıl toplam kirası 36.000 TL

Kiracı eve girerken 3000 TL'ye boya dahil boyacıya gitti. Ev büyük 3 büyük yatak odası, 2 banyo, kocaman salon, kocaman koridor, kocaman mutfak, kocaman balkon.
18 bin TL mutfak dolapları tuttu sıfırlandı tamamen.

Kiracı evden kaçtığında tekrar boyacıya giden para 10.000 TL boya dahil. Mutfak dolapları şişmiş, çizilmiş mahvolmuş tezgahlar falan. Tamamen yenilemesi dolaplar hariç sadece boyandı 30 Bin TL gitti.
Toplam zararı 40 bin TL ve 2300 TL kaporası kaldı 37.700 TL toplam zarar kalmış oldu. 2 yılda gelen kira bedeli 63.600 TL ve zarar çıkınca 25.900 TL para elimize geçmiş oldu. Kiracının ufak tefek verdiği musluk, lamba vs gibi sorunlarıda biz giderdik ev yeniyken ilk 6 ay onları eklemedim.

Bu rakama göre aylık 1079 TL kira gelirimiz olmuş. O yüzden ablama verdim otur bedava dedim bak et eve dedim.

Yani ev sahiplerine kira artışı için laf ediliyor fakat eve yapılan masraflar, kiracının verdiği zararlar (kendi evi gibi bakanlar hariç) enflasyona göre hiç bir şey. Yani ev sahibi olmadan kiraya laf etmek çok mantıklı değil umarım anlatabilmişimdir. Eğer ev sahibi olursanız benim yazdığım gibi evinize gözünüz gibi bakıp daha sonra bu sorunlarla karşılaşıp birde bir dünya masraf yapınca kiralamam daha iyi diyeceksiniz. O yüzden kiralar yüksek veriliyor yeni yerlerde. Çünkü enflasyon sürekli arttığından bir kaç ay sonra o paranında değeri kalmıyor.

Size tavsiyem eğer ev temiz ve memnunsanız, bu artışı kabul edin ve evi temiz tutuyorsanız teyzenin evine nasıl gözünüz gibi baktığınızı açıklayın. Gelecek olan kişi kötü bakarsa açılacak masrafları anlatın kirayı yıldan yıla imza alarak zam yapmasını isteyin. Aksi halde yeni ev arasanız kiracıdan başı yanan kimse ucuza kiraya vermeyeceği gibi boş yere ekonomik olarak daha zora girmeyin.