UFUKCK adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kişi namaz, oruç, zekât, hac ve Kur'an okumak gibi bir ameli işler de sevabını başkasına bağışlarsa, bunu hangi niyetle yaparsa yapsın, bu yapılan bağış yerine ulaşır ve kendisine bağış yapılan kişi bundan faydalanır. Ölü veya diri olması fark etmez. (Aynî, el-Binâye, III, 844-845)

Hanefiler buna delil olarak:

1. Peygamber Efendimiz (aleyhi salat ve selam)'ın, ümmeti adına kurban kesmesini,

2. Ölülere Yasin okunabileceğini gösteren hadis-i şerifi,

3. Ölü adına yapılan hac ve sadakanın faydalı olacağını gösteren hadisleri,

4. Kabirlerde Yasin ve İhlas suresinin okunabileceğini gösteren hadisleri göstermişlerdir.

Muhaddis ve fakih İbni Aynî'den İbni Âbidin'e kadar, hemen hemen bütün Hanefi âlimleri bunda müttefiktirler.
Hanbeli mezhebindeki görüş de Hanefiler gibidir. Hanbeli mezhebinde, ölülere Kur'an okumak caizdir.

Sahabeden Leclac Hazretleri, oğluna vasiyette bulunurken şöyle demiştir:

— Oğulcuğum! Ben öldüğüm zaman beni mezara göm. Beni mezara koyduğun zaman şöyle de: بِسْمِ اللَّهِ وَعَلَى مَلَّةِ رَسُولِ اللَّهِ Sonra da üzerime toprak atarak düzelt. Daha sonra da başımın ucunda Bakara suresinin baş tarafını ve son kısmını oku. Zira ben Hazreti Peygamberin böyle dediğini duydum. (Taberânî, XIX, 220, 221; İbni Asâkir, Tarihu Dimeşk, XXXXX, 292; Beyhakî, IV, 56)

Daha fazla delil istenirse verilir. Bu konuda bilginiz yoksa sorun. Sağdan soldan kulaktan dolma yanlışlarınızla ne kendinize ne de başkalarını zehirlemeyin. Konudaki alimlerden bir haberiniz yoksa özelden yazın size bilgi vereyim malum bilgiye saygınız yok bari dine saygınız olsun ki yalan yalnış şeyler paylaşmayınız.
bu alimler arasında ikiye bölünmüş bi konu ama senin gibi ''ilim'' sahipleri sağolsun çözmüş. Cehaletin burdan akıyor ama neyse zaten anlayacak bir objektif kafa yok, haklısın kardeş öyledir hadi uğurlar ola.