@anil0680;
Kıdemli bir astsubay, Teğmen'e "Teğmenim" diye hitap ederse "Ben senin himayende miyim şimdi?" diye bir cevap ve gülüş alır.
Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde karaya nazaran daha rahat bir ortam var, evet. Ancak o rahat ortam bir yere kadar var. Üstçavuşla, Binbaşı arasında akran muhabbeti olur mu?
Başçavuş vs Tuğgeneral olarak da düşünmenizi istirham ederim. Birinde binlerce askeriniz dudağınızın arasından çıkacak sözlere bakarken, diğerinde ZMA motor yağı değiştirebiliyorsunuz.
Hepsi canımız, hepsi ciğerimiz. Uzmanlar ve Astsubaylar olmasa düzen çöker. Subaylık ise bir yönetim olgusudur.
"Kıdemli bir astsubay, Teğmen'e "Teğmenim" diye hitap ederse "Ben senin himayende miyim şimdi?" diye bir cevap ve gülüş alır."
Bu lafı hiç bir teğmen bir Üstçavuşa ya da başçavuşa diyemez. Askeriyenin yazılmayan kuralları vardır. Derse farklı yerlerde teğmenin başçavuşa işi düştüğünde işini yokuşa süreceğini herkes bilir.
"Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde karaya nazaran daha rahat bir ortam var, evet. Ancak o rahat ortam bir yere kadar var. Üstçavuşla, Binbaşı arasında akran muhabbeti olur mu?"
Babam 80'li başçavuştu hava kuvvetlerinde ve benimde kara kuvvetleri tank sınıfında 2 senelik bir teğmenlik geçmişim olarak şunu söyleyebilirim. Başçavuşla hatta bölük astsubayımız olan üstçavuşla saygı çerçevesi aşılmadan binbaşı ile aralarında şakalaştıklarını ve bir çok kez muhabbetlerin döndüğüne şahit oldum. Hava kuvvetlerinde emir komuta zinciri biraz daha esnektir. Herkes işini yapar. Kimse kimseye komutanım demez. Amirim lafı daha çok döner ve ast üstüne günaydın diyebilir. Kara kuvvetlerinde sadece yakınlık seviyesine göre günaydın denilebilir. Onun dışında bir ast bir üste günaydın desin bakalım
"Başçavuş vs Tuğgeneral olarak da düşünmenizi istirham ederim. Birinde binlerce askeriniz dudağınızın arasından çıkacak sözlere bakarken, diğerinde ZMA motor yağı değiştirebiliyorsunuz."
Kıyaslamanıza sonuna kadar katılıyorum. Ancak konuyu açan arkadaş astsubaylık olarak konuşmuş. Diğer yorumlarda da herkes astsubaylığı kötülediği için aslında astsubayın çalışma hayatında ezilmediğini söylemek istedim. Eğer bakım sınıfı bir astsubaysa zaten işi o. Maalesef onu yapmaya devam edecek. Şöyle bir durum var zma motor yağı değişimini kendisi yapmaz da uzman çavuşa yaptırır. Astsubay sorunu tespit eder. Birazda kendinde bitiyor bu olay. Şunu da söylemem gerekir ki her subay general sınıfına çıkamıyor. Albaydan sonra bir çoğu emekliliğe ayrılıyor. Aslında bu kıyaslamayı şöyle düşünebiliriz. Bir fabrikada astsubay teknisyen subay mühendis. Artık işin içine emir komutada girince gerisi hayal gücünüze kalıyor.
İyi forumlar