FriendOfGhost adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
ben konuya başka açıdan bakayım... belirli derecede bir bilgi onldupunu varsayıyorum ve diyorum ki bu ne yapacağını bilememe durumu bilgisizliğinden değil projeni (problemini) küçük parçalara ayırıp parça parça çözip kodlayamamandan kaynaklanıyor. yani tecrübe eksikliğinden. olaya bir bütün olarak bakıyorsun ve problemin tamamını görüp korkuyorsun, ki bu da aslında normal...

profesyonel yazılım işi şöyle yürüyor... (en azından avrupada): ortada yazılması gereken bir program var. işi yapan atölyedeki yöneticiler isteklerini yazılım departmanına iletiyorlar. bu istekler teker teker incelenip isteyen kişilerle defalarca toplantı yapılıyor ve onaylanıyor. sonra bir iş akışı oluşturuluyor. bu işi software engineer'lar yapıyor. bu aşamadan sonra arayizler taslakları oluşturuyor. klavye mi kullanılacak, mouse mu kullanılacak, veri elektronik olarak mı alınacak, barcodla mı giriş yapılacak... buna göre kullanım arayüzleri çiziliyor. tabii yine istekte bulunan departmanla görüşüyor. önemli olan şu... yazılımı kullananlar saçma sapan şeyler veya mükerrer şeyler isteyebiliyorlar. bunlar elimine ediliyor. en sonunda istekler coderlara veriliyor, sonrasında test ve teslimat...

bize bu işlerin tamamını sen yapıyorsun. problemi parçalara ayırıp o parçaları kodlamak da, arayüzleri tasarlamak da, müşterinin isteklerini dinlemek de sana kalıyor. database zaten hiç deme, onu da yapmak sana kalıyor. bunların hepsine bakınca insanın gözünün korkması da kaçınılmaz oluyor.

gözüne kestirdiğin projeği kağıda yaz çiz derim. bu dediklerimi kağıt üzerinde yapmaya çalış. elektronik ortamda yapma çünkü ekran üzerinde görüp problem çözmek herkese göre olmayabilir. ben yapamam mesela.... sonra o kağıda yazdıklarını numaralandır. en önce neyi yapacaksın, sonra ne gelecek... bazen bakacaksın ki sıralamayı yanlış yapmışsın, bir ekranı tamamlamak için sana başka bir ekrandan bilgi girişi lazım...

zamanla yerine oturur.

kod yazmak en kolayı... chatgpt'ye sor o hallediyor. her dilde yazıyor. zaten gördüğüm kadarı ile kod örnekleri de azaldı iyice... kimse gerek duymuyor sanırım. hele bir de benim gibi hazır komponentler kullanıyorsan zaten aslında programlama dilini değil kullandığın komponentin komut ve eventlerını öğreniyorsun. for next cart curt zaten hepsinde aynı....

bir süre sonra kendi kütüphanen oluşacak. müsterikayder(....) faturakes(...) bilmemnegrafigiciz(...) gibi rutinlerin olacak. onran sonrası tıkır tıkır gelir...

ben ders verdiğim öğrencilerime hep stok kontrol programı yazdırmışımdır. gidip ürün bilgisi girilen ekrandan başlarlar ama öncelikle birden fazla kişinin kullanacağı sistemlerde kullanıcı kayıtlarını girmek gerekir mesela. fıotoğraflar, barcodlar, şunlar bunlar... seni iyi bir yere taşır... sonra ürün ağacı yada reçeteleri ekleyip işi bir sonraki aşamaya taşırsın...

yazmak istediğin programı kağıt üzerinde küçük parçalara, ekranlara, modüllere bölmelisin. sonra onları teker teker yiyip bitirip yok edeceksin....

dediğim gibi... bence bu iş kasıyordur seni... adım adım... küçük lokmalar halinde....
Eline emeğine sağlık hocam teşekkür ederim