veysiyavas adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hollandaya yerleşen bir arkadaşım şöyle demişti ; Ben iyi kötü hollandaya yerleştim 24 yaşındayım ancak buraya gelerek 0 yaşından başlıyormuş gibi oldum ne annem babam kardeşlerim var ne komşum ne sırtımı yaslayacağım çocukluk arkadaşlarım ne samimi bir ortam ne anısı olan bildiğim yerler . Resmen yabancılığı yalnızlığı iliklerime kadar yaşıyorum. Hep ekonomiyi düşündüm ama geçecek güzel yıllarımı yanında olmam gereken insanları hiç düşünmemişim . Çıktı geri geldi
Yani açıkcası ortalamanın üstünde bir hayatınız var Türkiyede , Aileniz buralarda yıllardır görüştüğünüz arkadaşlarınız vs ama oraya gittiğinizde yıllar yılı bi düzen kurma süreci alışma süreci vs .
Hakkınızda hayırlısı olsun hocam
Bunları defalarca düşünüyorum maddi yönü kesinlikle iyi ama manevi yönü eşi dostu çevresi yani hepsini bırakıp gitmek hiiç kolay değil
onrsndr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vereceğiniz kararın isabetli olup olmayacağını en iyi siz bilirsiniz. Çünkü herkesin yurt dışında yaşam beklentileri ve uyumluluk başarısı farklı. Şu sorular odağında kararınızı verebilirsiniz diye düşünüyorum:

- Nasıl bir hayat istiyorsunuz? Huzurlu, heyecanlı, spontane, düzenli, konforlu, stressiz, güvenli vs. (Yurt dışı daha düzenli, daha az stresli, daha huzurlu, taşınacağınız yere göre daha güvenli ama Türkiye daha heyecanlı, daha spontane)
- Kronik hastalığınız var mı? (ABD'de hastaneye ve doktora ulaşım daha zor. Maddi olarak da pek ucuz değil. Türkiye'de nispeten daha ucuz ve kolay ama yine de iyi bir sağlık hizmeti için iyi bir özel hastaneye ya da iyi bir hocaya ulaşmalısınız o da para)
- Çekirdek aileniz dışında kalan ailenizden uzakta yaşayabilir misiniz? Yılda bir ya da iki kez görüşmek göze alabileceğiniz, alışabileceğiniz bir şey mi? (Çocuğunuz yoksa bu kolay görünebilir ancak çocuk söz konusu olunca güzel anları büyüklerle, akrabalarla paylaşmak isteyeceksiniz. Bu olmadığında ya da sınırlı olduğunda bunu üstesinden gelebilir misiniz?)
- Konfor alanınızdan çıkabilir misiniz? Böyle bir deneyiminiz var mı? (En önemli kıstaslardan biri bu)
- Farklı kültürlerle bir arada yaşayabilir misiniz?
- İngilizce bilginiz ne durumda? Yoksa bile öğrenmek için gayret eder misiniz?
- Başkalarının ne dediği ne kadar umurunuzda? Kendiniz için mi yaşıyorsunuz, yoksa başkalarının düşüncelerini dikkate alıyor ama hayattan ne istediğinizi bilerek kendi isteğiniz doğrultusunda hareket edebiliyor musunuz?
- Problem çözme beceriniz ne kadar iyi? (Ev kiralamaktan, banka hesabı açmaya kadar pek çok basit görünen konuda zorluk yaşayacaksınız. Problem çözme beceriniz iyiyse bunları bir şekilde aşarsınız)
Bunlar hergün kendime sorduğum sorular sanırım gitmeden bilemeyeceğim cevaplar.
HelloWorld adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Düzelme artık çok ama çok zor bir yerde patlayacağız ama hakkımızda hayırlısı olsun diyelim.
Bu arada evlisiniz diye okudum. Eğer çocuk falan varsa ya da düşünüyorsanız onların geleceği açısından da Amerika çok daha iyi olacaktır. Hem eğitim hem de fırsatlar açısından.
Çocuk yok nasip olursa amerikada düşünüyoruz hocam .