Dostlar selam,
Hayatımdaki ikilemlerde hep bu forumdaki yorumlardan destek ve bakış açısı aldım ve bugün sizlerden akıl ve bakış açısı almaya tekrar ihtiyacım var. Yaklaşık 5 yıllık memurum 112 acilde ayda 13 gün çalışıyorum 24 saat esasına göre çalışıyorum ve kan kusmuk afedersiniz sid.k hayatımda görmediğim şey kalmadı. Geçenlerde green card vizemi aldım ve hanımla amerikaya yerleşme kararı aldık. (Hanım mühendis). İkimizde kamu kurumlarında çalışıyoruz ve ortalama eve giren rakam zamlarla 75 bin tl civarı. Şükürler olsun bu rakam iyi bir rakam bu günlere gelebilmek içinde tırnaklarımızla kazıya kazıya geldik ben KPSS den hatrı sayılır bir puan aldım ve çoğu kişinin dayısıyla bir yere geldiği devlet sektörüne kimsenin yardımı olmadan geldim. Ailem beni maddi imkansızlıklarla büyüttü ellerinden geleni yaptılar fakat imkanlar kısıtlıydı cebimde para olmadan ilkokula liseye gittiğimi bilirim ve üniversite zamanı da part time çalışarak kendimi çevirdim. Dostlarım green card çıktıktan sonra çevremizden çoğu akrabalarımız ne yapacaksınız amerikada ne var amerikada burada mis gibi memursunuz 2 3 sene sonra evinizi alırsınız bırakın amerikayı vs gibi motive etmeyen cümleler kurdu. Tabi motive edenlerde var. Ülkemizin ne yazık ki geldiği durum insanların tahammülsüzlüğü yorgunluğu bezginliği artık ne derseniz diyin yani bir ortama girip oturduğumuzda dostlarımızla 5. Dakikadan itibaren konumuz ekonomi ve acaba nasıl gideriz bu ülkeden yada acaba ilerde ne olur. Kısacası benim amacım deyim yerinde ise kabuğumu kırmak ve daha iyi yerlere gelebilmek daha çok çabalayıp emeğinin karşılığını almak. Fakat türkiye şartlarında bu çok zor sizler neler söylersiniz? Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederim iyi forumlar
Vereceğiniz kararın isabetli olup olmayacağını en iyi siz bilirsiniz. Çünkü herkesin yurt dışında yaşam beklentileri ve uyumluluk başarısı farklı. Şu sorular odağında kararınızı verebilirsiniz diye düşünüyorum:
- Nasıl bir hayat istiyorsunuz? Huzurlu, heyecanlı, spontane, düzenli, konforlu, stressiz, güvenli vs. (Yurt dışı daha düzenli, daha az stresli, daha huzurlu, taşınacağınız yere göre daha güvenli ama Türkiye daha heyecanlı, daha spontane)
- Kronik hastalığınız var mı? (ABD'de hastaneye ve doktora ulaşım daha zor. Maddi olarak da pek ucuz değil. Türkiye'de nispeten daha ucuz ve kolay ama yine de iyi bir sağlık hizmeti için iyi bir özel hastaneye ya da iyi bir hocaya ulaşmalısınız o da para)
- Çekirdek aileniz dışında kalan ailenizden uzakta yaşayabilir misiniz? Yılda bir ya da iki kez görüşmek göze alabileceğiniz, alışabileceğiniz bir şey mi? (Çocuğunuz yoksa bu kolay görünebilir ancak çocuk söz konusu olunca güzel anları büyüklerle, akrabalarla paylaşmak isteyeceksiniz. Bu olmadığında ya da sınırlı olduğunda bunu üstesinden gelebilir misiniz?)
- Konfor alanınızdan çıkabilir misiniz? Böyle bir deneyiminiz var mı? (En önemli kıstaslardan biri bu)
- Farklı kültürlerle bir arada yaşayabilir misiniz?
- İngilizce bilginiz ne durumda? Yoksa bile öğrenmek için gayret eder misiniz?
- Başkalarının ne dediği ne kadar umurunuzda? Kendiniz için mi yaşıyorsunuz, yoksa başkalarının düşüncelerini dikkate alıyor ama hayattan ne istediğinizi bilerek kendi isteğiniz doğrultusunda hareket edebiliyor musunuz?
- Problem çözme beceriniz ne kadar iyi? (Ev kiralamaktan, banka hesabı açmaya kadar pek çok basit görünen konuda zorluk yaşayacaksınız. Problem çözme beceriniz iyiyse bunları bir şekilde aşarsınız)