sigara bırakılmaz. azaltılır.

azaltmayı günde 20 dal içiyorsan önce 15 e çekersin. sonra 10 a sonra 4 e.

bu seviyeye geldikten sonra kurallar oluşturursun. özellikle sigara satışı olan yerlerden alışveriş yapmayı azaltırsın çünkü genelde kasada, kasiyerin hemen arkasında paketler gözüne sokulur. gördüğün an canın ister, 1 paket almak istersin. bu yüzden sigaraya maruz kalmayı azaltacaksın.

aynı şekilde, arkadaşlarınla buluşup görüşüyosan orada da içmicem diye kendini zorlamıcan, baskı, stres oluşturmayacaksın bünyende. içmek istiyorsan içeceksin.

buradaki esas limit, yalnız kaldığında n'aptığın.

evde, dışarda, sokakta içmeyeceksin. mekanda, ortamda canın çektiyse içeceksin en fazla.

ortam dağıldığında yine uzak duracaksın.

ben kendimi hiçbir zaman şartlamam. genel olarak günde 4-10 arasına limitlemiştim zaten. özellikle aç karna asla içmeme kuralım vardı. bunun faydası büyük.

2019 eylül ayından bu yana da bıraktım denebilir. toplasan 10-11 paket içmişimdir bu süre aralığında.

bıraktım diyor muyum, hayır. öyle bi koşullamam yok, niye kasayım. mesele bırakmak bırakmamak değil çünkü. mesele, iradene hakim olmak ve sınırlamayı bilmek. sen o sınırı belli şartlar içine kurarsan, onun dışında kalan alanlarda zaten tüketme gibi bi ihtiyacın olmayacak. iradeni güçlendir.