16 Yaşında Lise 3 Öğrencisiyim
Derslerim Okadar İyi Değil Fakat Sınıfta Kalma Durumum Yok Ama Yinede Taktir-Teşekkür Yok Daha Çok Ticaretle Ajansla Medyayla Uğraşıyorum (Influencer Hesap Yonetimi)
Fakat Ailem Derslerim Kötü Olduğu İçin İşte okuldan Alcam Çalışmaya Vercem Felan Çalışma Sıkıntı Degil Fakat Çalışmada Kazanacağım Para 10-12 bin Ben Diyorum Ki Zaten Aylık Olarak Elime Geçiyor O Para Nerde Diyor Kazandığım Paramı Ailemle Paylaşmayı Sevmiyorum Çünkü boş ihtiyaçlar için istedikleri için Ailem Bir Türlü Anlamıyor Babam Sürekli İşte Klimacinin Yanına Vericem Seni şoyle Böyle diyor Zoruma Gidiyor Aylık Olarak Ticaretle Kazanıyorum Zaten Daha Ne Üstüme Geliyorsunuz?
17-18 yaşımda, tasarıma ilk başladığım yıllarda evden çalışma, internetten para kazanma, bilgisayarla iş yapma gibi şeyler o yıllarda "boş işler" olarak değerlendiriliyordu. Sanırım hala öyle gibi görünüyor
Başlarda çok kazanamadığım için büyük ambargolar ve tepkilerle karşılaştım ancak yılmadım. "Sigortalı bir işe bak, memurluğu, polisliği, subaylığı düşün vb..." Hep bir garanticilik durumu... (Tüm mesleklere saygım sonsuz)
Aradan geçen 2 yıldan sonra artık asgari ücretin üstüne çıkmıştım. Ve o günden bu yana ne ailemden ne de zaten kimseden bir beklentim olmadı/kalmadı. Bugün 15. yılımdayım. İstediğim hayatı yaşıyorum, daha da iyi olması için çalışmaya devam ediyorum çünkü yaptığım işi ve mesleğimi seviyorum.
Okulla ilgili eğer belirgin bir meslek için eğitim almayacaksan çok düşünülecek bir durum olmadığını söyleyebilirim ancak kesinlikle üniversite hayatını tatmanı, özellikle başka şehirde bunu yapmanı tavsiye ederim.
Üniversitenin son senesi son dönem final sınavlarına girip mezun olmak yerine ilk reklam ajansımı kurmuş ve okulu bırakmıştım ancak sadece sınavlara girerek bitirebileceğim için bir dönem uzatmalı olarak tamamladım.
- Yapabiliyorsan ayrı eve çık, zaten kendi ayaklarının üstünde durmaya başlamışsın. Tamamen özgürleş.
- Harcamalarını bir uygulama ile kalem kalem tut, mümkünse kuruş kuruş hesabını bil.
- Bir süre sonra nereye çok nereye az harcama yaptığını, aylık min. ne kadara ihtiyacın olduğunu netleştirmeye başlayacaksın.
- Ardından temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalanın tamamını altına, dolara yatır.
- Ek olarak 100-200 lira gibi çok küçük yatırımlarla kripto ve borsaya da girebilirsin. Kaybettiğinde üzülmeyecek kadar küçük olsun.
- Eğer gelirin aylık belirli bir rakam altına düşmüyorsa, ödeyeceğinde emin olduğun an taksitle yatırımlık bir şeyler al. Hemen alınabilecek şeyler de olabilir ancak taksitle daha büyük şeyler alabilirsin. Ödemen olduğunu bildiğinden, çalışmak için kamçılanırsın. Ödenmez diye düşünme, borçtan korkma, emin ol bir süre sonra kendiliğinden rayına oturuyor her şey.
- Küçük yatırımlarla az da olsa pasif gelir getirecek ve çok fazla zamanını almayacak projeler üret/edin.
Bir şekilde finansal özgürlüğünü de elde ettikten sonra ailene daha iyi şekilde destek olabilirsin. Şu an senden beklentileri yoktur diye düşünüyorum, sonuçta 16 yaşında öğrencisin, sadece okul okumanı beklemeleri çok normal. Ancak sen paranın tadını, para kazanmanın tadını aldığın için muhtemelen okul çok da önemli değil gibi geliyor. Bir yerde evet çok da önemli değil ancak ilerleyen yaşlarda eğitim yıllarındaki o boşluğu bulamayabilirsin, o yüzden hem işi hem okulu idare etmeye çalış. Bu yaşlarında eğlenmeye bak. Çalışmak için daha önünde çok uzun yılların var.