Kaç yaşındasın bilmiyorum hocam ama 40+ gibi konuşuyorsun.

Çocuk burda ailesine karşı saygısızlık yapmamış zaten, sadece gelip burda bize açıklamış, o da argo falan değil boş ihtiyaçlar adı altında.

Siz hiç aileniz sinirli anınızda denk gelip bir şey için darladığında içinizden argo kelime kullanmadınız mı?

Tabiki ailesine destek çıkmaması etik bir davranış değil, ama mecbur da değil. Lakin ailesi ona her yönden bakmakla yükümlü.

Benim babam rahmetli, bir abim de 6-7 aya evleniyor. Babamdan kalan dükkan şu anda abimin himayesinde ve yüksek ihtimalle de öyle kalacak. Daha şimdiden evin giderlerine ortağım, seneye giderler tamamen tarafımda. Kardeşlerimden biri üniversite biri ortaokul öğrencisi. Ben çocukluğumdan beri babamın altında küfür yiye yiye çalıştım, elime geçen para alındı kişisel harcamalar için kullanıldı, emeğimin karşılığını da hiç bir zaman alamadım dükkanda ayakçılık yaptım hep.

O yüzden onu en iyi ben anlarım. 2 çocuk ve anneme bakmakla yükümlüyüm. Ama gelip de ulan 6 kardeşiz herkes istediği gibi yaşıyor ben emeğimi eve sayıyorum ya diğerleri gidere ortak olsun yoksa çıkıp gidiyorum bu evden diyebilir miyim, diyebilirim. Hakkım mı, hakkım. Bu kadar kalabalık kardeş isek bu ev hepimizin sorumluluğu ama ben eziliyorum.

Durum nasıl böyle ise, bir baba anne çocuğuna bakmak zorunda. Bakamıyor mu, maddi gücü mu yetersiz, o zaman derler adama madem paran yok niye çocuk yapıyorsun diye. Para her şey değildir, babamdan kalan yer bir üretim tesisi. Elhamdülillah iyi durumda daha önceden çok şahlanmış çok daha iyi durumdaymış. Bir gram mutluluk huzur var mı desen işte o yok, benim çektiğimi bir ben bir Allah bilir.

Belki gerçekten de boş bir harcamadır, ben evdekier sigara alsın diye çıkarıp para vermem şahsen, ama gelirken arar sorar tüm ihtiyaçları alırım.

Farz et ki saygısızlık yaptı, adam öldürmedi ya? Psikolojik olarak ailesinden 1 gram destek alamayıp iş okul hayatına zorlanan bir kardeşimiz var burda. Ona destek olacağımıza köstek olup saygısızlık yapma diye sıkıştıracağınıza, durumu güzelce izah edin açıklayın o zaman. Hani genç diye saygısızlık yapamaz ya, yaşınız çok büyük herhalde size dilediğiniz gibi sert konuşmak hak herhalde.


osawashere adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Türk aile kökenini çok iyi bilirim.
Aile içindeki çatışmaların sonucunda 14 yaşımda arkadaşlarım keyifle gezerken ben o yaşta çalışıyordum. Ve tek başıma yaşıyordum.
Yıllardır özenilen avrupa ya da amerika'da aileler 14 yaşından sonra gençler sorumluluk alsın diye onları dışarı gönderirler.
Bu genç arkadaşımız sorumluluk almıyor değil zaten.
Ama Ailesini aptal görmesi , onları bir nevi (istemeden de olsa) dışlaması bence saygısız bir tutum.
+ Ailenin çocuğuna bakması mecburiyetten değil sevgiden gelir.
1700 lerde yaşamıyoruz. Bunun herkes farkında.

Şunu ASLA unutmamak gerekiyor. Genç olmak saygısız olmayı gerektirmiyor.
Yaptığı şeyi yapmamasını önermedim. Sadece daha saygılı ve düşünceli olması gerektigini hatırlatmaya çalıştım.

Son olarak;
Madem XXX lira para kazanabiliyorsun, kendi kararlarını alabiliyorsun.
Bu düşünceni ailene neden net olarak söylemiyorsun ?
Kimse kimseyi pohpohlamak zorunda degil.
Yaşam o kadar da güllük gülistanlık bir yer degil.
+ kazandığın paranın bir kısmın ailen ile paylaştığında belki de masaya fazladan bir ekmek daha koymuş olursun.