Web sitemizden satışını yaptığımız footer link, tanıtım yazısı gibi hizmetleri veri işleme kategorisinde kazanç istisnasına alabilir miyiz? Sonuçta bu işlemler veri işlemeye girmiyor mu? hatta tanıtım yazısı ürün tanıtımı kategorisine bile girebilir, sonuçta tanıtım yazısı verilen siteyi tanıtıyoruz bazen.
İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.
Kişisel olarak bir yorumda bulunayım. Aramızda vergi, maliye veya muhasebe uzmanı varsa daha doğru katkıyı da yapabilir:
"GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 318): MADDE 3 ç) Sosyal ağ sağlayıcısı: Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişiyi, d) Sosyal içerik üreticisi: Sosyal ağ sağlayıcıları aracılığıyla; herhangi bir konuya ilişkin paylaşımlar yapmak suretiyle tanıtım ve tavsiyede bulunarak bir ürün ya da hizmetin satın alınması için diğer kullanıcıları etkilemek suretiyle gelir elde edenler ile paylaşımlarının izlenmesi sayesinde reklam gelirlerinden pay alan başta olmak üzere içerik üreticiliği faaliyeti sonucu her türlü gelir elde eden gerçek kişiyi,"
Bu tebliğin kapsamı şu yasa ile de genişletildi:
BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN MADDE 7- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesinin başlığı ile birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Sosyal içerik üreticiliği, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.
Web sitemizden satışını yaptığımız footer link, tanıtım yazısı gibi hizmetler, eğer web sitenizin birincil amacı sosyal içerikli metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşmaksa istisnaya dahildir.
Direkt satış amaçlı olan paylaşımlar için ise istisna sadece mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar için var. Dolayısıyla sitenizin birincil amacı satış yapmak ise bu sitenin sponsorlarından elde edilecek footer link, tanıtım yazısı gibi hizmetler istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün gözükmemektedir.
Sonuç olarak şahsi kanaatim web sitenizin birinci amacı sosyal içerikli metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşmaksa, bu web sitenizden elde ettiğiniz footer link, tanıtım yazısı, afiş satma gibi hizmetlerin gelirleri istisna kapsamında olmalıdır.