zaferdoan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Birçok kişiye sordum hep farklı yanıtlar alıyorum. Bu konuda kanun maddesi yada örnek dosya ile cevap yazabilecek biri varsa çok mutlu olurum. 1 haftadır kafayı yeme noktasındayım.
2 ayrı başlık altında
1. Yazılımımızı satacak aracı kişiler olacak. Ama bu kişilerin bir vergi kayıtları, esnaf vergi muhafiyeti yada resmi olarak bir ticari işleri yok. örnek bu ay 5 tane sattı. bir sonraki 2 ay hiç satış yapmadı. Yani sabit gelire tabi değil.
Bu aracı kişilere ödeyeceğimiz komisyon, hakediş yada adına ne derseniz fark etmez, banka yolu ile yapılacak.
Bu yaptığımız ödemeler gider pusulası kesmeden gider gösterilir mi?
Yada herhangi bir stopaj yada vergiye tabi olmadan bu kişilere yaptığımız ödemeleri gider olarak gösterebilirmiyiz.
2. dönemsel proje için destek alacabilecemiz yazılımcı arkadaşlar olacak, bu kişilere (yine herhangi bir ticari işleyiş yada ünvanı yok) banka üzerinden yaptığımız ödeme dekontları gider gösterilir. Stopaj ödermiyiz yada bu yaptığımız ödemeler gider pusulası kesmeden gider gösterilir mi?

Aslında 2 soruda benzer ama bu konuda gerçekten yardımınıza ihtiyaç duymaktayım. Kanun, mevzuat yada özelge ile konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarım yardım ederse mutlu olurum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz ödemeleri banka dekontuyla giderleştiremezsiniz, gider pusulası keseceksiniz ve bu kestiğiniz gider pusulasını masraf kalemi olarak gider yazabilirsiniz, bu konu nettir 👍