E-Ticaret'e girdiğim günden bu güne 1001 değişik toptancı ile muhattap oldum ve hergün yenileri ile muhattap olmaya devam ediyorum.. 1 yıldır iletişim kurduğum sayısız toptancı arasından sadece ama sadece 4 firma ile sürekli çalışıyorum..

Hemen hemen hepsinde iletişim sıfır, zaten birçoğuna telefon ile ulaşmak imkansız ya telefon numaraları yok ya da olsa bile asla telefona bakmıyorlar.. Şanslıysan eğer ertesi gün WhatsApp'a cevap verirler, muteşem şımarık ve yavaşlar.. Toptan satıp perakende fiyat uygulamaya çalışan mı dersin, ürünleri seçip sipariş geçtikten sonra aaa yanlış fiyat listesini iletmişim deyip fiyatları yükseltmeye çalışan mı dersin ne ararsan var.. Ama en çok ayar olduğum sattığı ürün hakkında bilgileri olmaması. Örneğin biz bayan giyim, iç giyim vs çalışıyoruz haliyle müşterilerimiz ürünü almadan önce bir dünya soru soruyor bedenime olur mu, uzunluğu kaç cm vs vs gibi ki haklarıdır da bizde elimizden geldiğince hızlı bilgilendiriyoruz. Ancak gel gör ki ben toptancılarımdan ürünleri ile ilgili bilgi alamıyorum ki bunların bir çoğu ÜRETİCİ firma. En azından öyle olduklarını iddia ediyolar Örneğin bugüne kadar iletişim kurduğum yüzlerce firmaların arasında sadece 1 tanesinde ürettiği ürünler için beden tablosu var.. Diğerlerinin hiçbirinde yok.. Müşteri nasıl seçecek ürünün ölçüsünü? Allah kerim Sanki kullandıkları kalıplar dünya standartlarında da paşaların beden tablosuna gerek duymuyorlar. İşin açığı ben çoğunun beden tablosu diye birşeyin varlığından bile haberdar olduğunu sanmıyorum..

Aslında kendi markanla kendi ürünlerini üretmek en güzeli bu tiplerle uğraşmaktansa ama oda öyle kollay iş değil hem kaliteli bir fason üretici bulmak zor iş hem de buldun diyelim ciddi maaliyetlerin altına girmen gerekiyor.. Aynı durum örneğin Çin'den felan getirtmek istediğinde de aynı hatta çok daha büyük maaliyetler oluşuıyor. Mecburen bu iş ve ticaret ahlakından yoksun tiplerle muhattap olmaya devam ediyoruz. Ya hayır sonra da ağızlarını açınca ağlamıyorlar mı..

Allah herkese yaptığı iişi hakkıyla yapacak ahlak versin..