Geçtiğimiz yıl BES hakkında detaylı bilgiler öğrenip kendime bir hesap oluşturdum. Bu yılda biraz daha üstüne koymak amacıyla bir sözleşme daha oluşturdum. Şuan 2 sözleşme ile birikim yapıyorum.
Gördüğüm o ki BES her ne kadar bilinen bir şey olsa da teknik açıdan bilgi eksikliklerimiz mevcut. Ama bence önümüzdeki yıllarda daha değerli hale gelecek. Hem bireysel emeklilik konusunda hem de fonlar açısından dikkatleri üstüne çekmeye devam ediyor. Öyle ki son zamanlarda küçük birikimlerle büyük getiriler sağlamayı başarmış paylaşımları çok sık görmeye başladım.
Bu amaçla sizin de öğrenmek isteyebileceğinizi düşünerek bu konuyu oluşturdum. Bireysel emekliliği önemseyenler, bu alanda birikim yapmak isteyenler olursa sorularını cevaplamaya çalışırım.
Sadece sistem hakkında bilgi vereceğim. Bir şirket ya da fon yönlendirmesi yapmayacağım ama bu konularda da kendi fikirlerimi beyan edebilirim. Dolayısıyla kurum veya fon tercih ederken kendi kararınızla vermeniz önemlidir.
Bu amaçla da olşturduğum "
Bes Nedir?" isimli inernet sitesi üzerinden detaylı okuya bilirsiniz. Zamanla da güncel konuları ve bilgileri de yazmaya devam edeceğim.
Site adresi:
https://besnedir.com
Twitter üzerinden paylaşımlarımızı takip edebilir veya özel sorularınızı da iletebilirsiniz.
Twitter:
https://twitter.com/BesNedir Kısaca BES Nedir? Bes, kendi belirleyeceğiniz miktarlarda katkı payı ödeyerek uzun süreli birikim yapmanıza olanak sağlayan bir emeklilik sistemidir. Bu sayede hem ufak birikimler yaparak onları da çeşitli fonlarda değerlendirebilirsiniz. Ayrıca şuanda birikimlerinize %30 devlet katkısı da bulunmaktadır. Bu sayede hak ediş sürelerinin sonunda bu devlet katkısı ile birlikte dilerseniz toplu şekilde dilerseniz emekli maaşı şeklinde geri alabilirsiniz.- Küçük birikimlerle uzun süreli getiriler amaçlayarak kişilerin kendi gelecek/emeklilik planlarını oluşturmasını amaçlar.
- Yatırdığınız katkı payları üzerinden devlet katkısı alırsınız.
- Birikimleriniz çeşitli fonlarda değerlenerek daha hızlı büyüme potansiyeli gösterebilir.
- Emekli olduğunuzda hem birikiminizi hem de devlet katkısını belirli şartlar dahilinde alabilirsiniz.
- İster emekli maaşı, ister toplu ödeme olarak geri alabilirsiniz.
- Bunları için bir çok emeklilik şirketinin çeşitli bes planları mevcuttur.
- Katkı payı miktarını kendi durumunuza göre belirleyebilirsiniz.
- Kurum seçerken dikkat etmeniz gereken bir kaç konu dışında hepsi aynı amacı taşır.
- Kurumarın içinde farklı bes planları vardır. Onların özelliklerine göre karar vermeniz önemlidir.
- Birikimlerinizi kendi seçtiğiniz fonlarda ya da fon danışmanlarının yönlendirmesine göre yapabilirsiniz.
Bu konu umarım Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında ana konu niteliğinde olur ve geniş bir bilgi kaynağı olur. Umarım herkes uzun yıllar birikim yapar ve günü geldiğinde de emekliliğimizin tadını çıkarırız.