Hali hazırda kanun maddesine dair eski genelgeye göre işlem yapıyorlar. O genelgedeki sosyal medya ve içerik üreticisi konularına takılıp kalmışlar. Özelgeyi yazan veya cevaplayan bir devlet memuru. Torba yasanın ilgili maddesinin plan ve bütçe komisyonu raporundaki ifade çok açık. Kanun koyucunun kapsamı genişlettiğini buradan anlayabiliyoruz. Şimdi bunlar oturacak kanunun ruhuna uygun bir genelge hazırlayacaklardır diye düşünüyorum. Ben şahıs işletmesini kapatıp Web Portalı Faaliyetleri nace üzerinden istisna belgesini aldım. Eğer bir sıkıntı çıkarsa kanun belli, ne için çıktığı belli, vergi mahkemeleri orada. Ne olacaksa o zaman olur. Yani kraldan çok kralcı kesilmelerine insan ayar oluyor. İlgili rapor şu:
Madde 7- Düzenlemenin mevcut durumunda, yalnızca internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılması suretiyle elde edilen kazançlar için istisna uygulanmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde, internet ve benzeri elektronik ortamların kullanımının hayatın her alanına sirayet etmesi ile benzer faaliyetlerin sosyal ağ sağlayıcısı tanımına girmeyen elektronik ortamlar üzerinden de yapıldığı görülmekte, ancak mevcut madde uygulamasının sağladığı vergileme usulü yalnızca sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden yapılan bahsi geçen faaliyetlere ilişkin kazançları kavramaktadır. Bu nedenle yapılan düzenleme ile gerçek kişilerin; internet sayfası/ sitelerinde veya herhangi bir dijital platformda metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri paylaşması; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtımı gibi videolar paylaşması veya yine bu ortamlar üzerinden veri işleme ve geliştirme gibi içerikler paylaşmak suretiyle kazanç elde edilmesi de istisna kapsamına alınmaktadır. Bu sebeple gerçek kişilerin, yapılan düzenleme ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden elde edecekleri kazançlar da mevcut istisna düzenlemesinin içerisine alınarak istisnanın kapsamı genişletilmektedir.
Bende aynı şekilde istisna belgesını aldım ama şimdi tereddüte düşürdüler. Bende adsenseden gelen ödemeleri beklemeye aldım, ocak ayı sonuna doğru bir gelişme olur, tebliğ veya yönerge yayınlanır beklentisindeyim. Madde 7 çok açık bunu biz anlıyoruzda maliyenin anlamadan ezbere cevap yazması çok ilginç geldi.