İlk defa Apple ekosistemine dahil bir cihaz (Macbook Air M1) satın aldım ve açıkçası kullanmaya başladıktan sonra bu ekosistemin, gereğinden fazla para odaklı olduğunu düşünmeye başladım. Mesela Final Cut Pro diye bir yazılım var, 9999.99 TL. Veya en basitinden, iCloud'da bir şey depolayacaksınız diyelim, 5 GB alan veriyor size. Bunun üstü ise aylık ücrete taabi. Ücretler düşük olsa da yine de 5 GB ile sınırlandırılmak hoşuma gitmedi.

Öte yandan teknik servisin sadece İstanbulda olması gibi bir durum var. Cihazın başına bir şey gelirse (ki gelir mi bilmiyorum, dayanıklı cihaz olduğu söyleniyor) kargolayacağız edeceğiz falan.

Bu ve buna benzer bir sürü hoşuma gitmeyen şey oldu. Ha, artısı yok mu, illa ki var. Ses, görüntü kaliteli, silikon işlemcisi var bilmem ne falan ama, siz medya sektöründe çalışan bir profesyonel değilseniz bunların "aşırı kaliteli" olması sizi ne kadar etkiler bilemiyorum. Oyun oynayan biri değilim ama gaming'te zaten Windows ile yarışamaz.

Tüm bunlar beni bir arayışa soktu ve uzun yıllardır bilgisayar kullanıcısı olmama rağmen Linux dünyasıyla daha yeni yeni tanıştım ve açıkçası çok hoşuma gitti. Sonra Richard Stallman üstadın "ücretsiz/özgür yazılım" felsefesini öğrendim biraz, hoşuma gitti. Adam refurbished (yenilenmiş) bir Lenovo Thinkpad kullanıyor mesela

Gittim VirtualBox'a bir Linux Mint kurdum. Tasarım açısından olsun, performans açısından olsun, gayet hoş işletim sistemleriymiş bu Linux distroları.

Bu Macbook'u Amazon'a iade etsem Amazon'u zarara sokmuş olur muyum, onu da bilmiyorum (ki bunu yapmak istemem). Cihaz sıfır olmaktan çıkıyor çünkü. Milyarder falan da olsa yazık Jeff Abi'ye.