Merhabalar iyi akşamlar dilerim.

Küçüklüğümden beridir düğünlerde, bayramlarda, seyranlarda vs duyduğum ve aslında arka planında çok üzücü şeylerin yattığı türkülerimiz "Hey Onbeşli, Genç Osman, Cezayir", bunlar oyun havası değil, ağıttır.

Hey Onbeşli: Çanakkale savaşında daha gençliğinin baharında "on beş" yaşında ki gençlerimizin cephelere gidip geri dönmemelerini,
Genç Osman: Bağdat seferine katılmış genç yaşta bir yeniçerinin bu muharebede hayatını kaybetmesini,
Cezayir: Yıllar süren Osmanlı hakimiyetinden sonra Fransızlar tarafından ele geçirilmesinden sonra orada görev yapan bir asker tarafından yazılmıştır.

Bu ve bunun gibi Türkülerimiz müzikalleştirilip, oyun havası haline getirilecek değerlerimiz değildir. Aslında bu konunun kafamda bu kadar tak etmesinin sebebi, geçen gün okulumuza bir dans eğitim grubunun gelip içlerinde "Genç Osman" türküsünün de bulunduğu bir grup türküyü tanıtması ile başladı. Süreci, eğitimi, fiyatı vs verdiler ve çıkıyorlardı, benim "'Genç Osman' dans edilecek bir türkü değil" dememle biraz sözlü tartışma çıktı ve içlerinden birisi "Neyi çalıp neyi oynayacağımızı sen mi belirleyeceksin?" demesi üzerine teneffüste müdür, müdür yardımcısı vs kim varsa durumu anlattım ve kendileri beni haklı bulup bu organizasyonu geri yollayacaklarını söyledi.

Bu şeylerin bilincinde olunması taraftarıyım ve herkesin de aynı hassasiyet göstermesi, atalarımızın değerlerine sahip çıkmamız ve ağıt yaktıkları şeyleri açıp dans etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Düğünde, bayramda, seyranda her nerde olursa olsun herkesin bu tarz türkülerimizin oyun havası olmadığını ve çalınıp dans edilmemesi gerektiğini söylemesini rica ediyorum.