sari_simsek adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar, bende Web sitesi içerik üreticisi olarak istisna belgesi aldım. Ve bu istisna belgesi ile Ziraat Bankası'nda hesap açtırdım. İzlediğim yolu belirteyim:
İlk olarak bulunduğum yerdeki vergi dairesine istisna belgesi için başvuru yaptım. Bereket versin başvuru yaptığım personel daha önceden bu işi yaptığından dilekçeyi doldurmamı istedi. Bu dilekçe sayı numarası ile kayıt altına alındı ve buna istinaden (istisna belgesinin yazılması için gereken süre olan) 10-15 dakika içinde istisna belgesi yazıldı ve tarafıma verildi. Lakin personel eski 2021 deki kanun maddesini yazmış sonradan farkettim ve düzeltmesi için tekrar başvuru yaptım. 1/1/2024 tarihinden itibaren geçerli olan "193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 20/B maddesinin" son şeklini istisna belgesine yazdırdım. Ellerindeki metin halen daha 2021 yılındaki metin olduğundan personele bundan sonra bu şekli ile kullanmanız gerekiyor dedim.
Bu belge ile Ziraat Bankasına müracaat ettim. Onlar o gün sisteme ulaşmakta sıkıntı yaşadıkları için ertesi gün telefonla arayarak veri numaramı ve esnaf olup olmadığımı ve hangi faaliyette bulunup bulunmadığımı anlamaya çalıştılar. Sonuçta Ziraat Bankası meslek olarak "Vergi Muafiyetli Esnaf", çalıştığı sektör "Dijital Üretim", ünvan "içerik üreticisi" şeklinde meslek tanıtımlarını ve istisna belgesine bağlı olarak "Dijital Üretim" altındaki "İçerik Üreticisi Gelir Vergisi Kesintisi" üzerinden hesabımı açtı. Bu hesabı yine vergi dairesine giderek istisna banka hesabı dilekçesi ile (banka, şube, iban ve hesap açılış tarihi kısımlarını doldurup ad soyad ve imzalayarak) yine kayıt altına aldırarak personele teslim ettim. Kendileri dilekçeyi vermemle birlikte işimin tamam olduğunu söylediler. Bu arada yeni açılan gelir vergisi mükellefiyetine ilişkin faaliyet kodu olarak genel nace kodu olarak "63.12.01-Web portalı faaliyetleri" üzerinden açtırdım. Çünkü youtuber veya içerik üreticiliğine en uygun faaliyet kodunun bu olduğunu düşünüyorum. Onlara kalsa sinema vs. gibi birşeyler açmaya çalışıyorlar.
Dün itibarıyla adsense hesabına istisna belgesi ile içerik üreticisi olarak açtırdığım hesabımın ibanını girdim. Bugün cüzi miktar hesap onayı için banka hesabına adsenseden gelmiş. O rakamdan gelir vergisi stopajının yapıldığını gördüm. Bu şekilde vergi dairesi ile irtibatlı olarak işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz.
Üstad sen tek atış yapmışsın ben hala genel dilekçelerle uğraşıyorum bari bir genel dilekçeye ek olarak " "63.12.01-Web portalı faaliyetleri" faaliyetide eklemesini isteyeyim