Kategori sağlık konu da hastalık olduğu zaman daha az rekabetli başlıklarda bile genelde nedir, nedenleri, belirtileri... gibi başlıklar kullanılıyor ister istemez. Hemen bir örnek vereyim.
Başlığımız milyonda bir görülen "Seo sendromu" olsun. Arama hacmi düşük rekabeti düşük. Benden önce yazıyı yazan diğer siteler "nedir, nedenleri, belirtileri, tanısı, tedavisi" başlıklarını kullanmışlar. Hastalık nadir görüldüğü için kullanıcılar tarafından "seo sendromlu hasta kaç yıl yaşar" ya da "seo sendromunda ağrı çok olur mu" gibi H3 olabilecek kullanıcıların ürettiği başlıkları da bulamıyorsunuz. Bu noktada rakiplerin içerik anlamında önüne geçmek için nasıl bir strateji izlersiniz? Sizde aynı başlıkları koyup daha detaylı olduğunu düşündüğünüz bir içerik mi çıkarırsınız? En azından daha uzun olsun diye kelime israfı mı yaparsınız?
Biraz sondan cevap vermiş gibi olacağım ancak kelime doldurma meselesi içeriğe katkı sağlamaz. Bu nedenle asla ve asla sadece belirli kelime kotası dolsun diye içerikte karalama yapılmamalı. Üstelik ben anahtar kelimeyi bile sınırlı kullanılmasını öneriyorum: bir içerikte 100 defa SEO SENDROMU geçirmek yerine arama motoru optimizasyonu, SERP gibi tetikleyici keywordler (Nispeten LSI) kullanılıyorum. Nitekim SEO dediğinizde Türkçe karşılığını veya SERP gibi teknik terimleri kullanmak, ana anahtar kelimeyi çağrıştıracak değil mi? Bunlar birbirinden bağımsız düşünülemez ve ayrı kullanılamaz.
Eğer kullanıcılar Google ilgili sonuçları aradıysa mutlaka bir yerden izini yakalarsınız. Örneğin arama motoruna sadece seo sendromu yazıp beklediğinizde veya ___ koyduğunuzda alt tarafa bir pencere açılacaktır. Buradaki bazı sonuçlar, sıralama içerisinde keyword olarak karşınıza gelmeyebilir. Ancak bunların aranmadığı anlamına gelmiyor veya arandığı anlamına da gelmiyor. SEO araçlarından kontrol edip takribi hacimlerini kontrol edebilirsiniz. Diyelim ki, dediğiniz gibi hiçbir sonuç elde edemedik. O halde kurguyu iyi sıralama alan sitelerinin kurgularına bakarak özelleştirebiliriz. Mesela X sitesi otoriter olduğu için bu anahtarda öne çıkmış. O halde aynı kurguyu yapmanız hem etik olmayacak hem de size katkı sağlamayacaktır. Bu seçenekte H1'inizi long tail kurgulayabilir veya x adımda SEO Sendromu Nasıl Çözülür? 10 SEO Sendromu belirtisi? SEO Sendromunun İnsan Sağlığına Etkileri? 10 Uzmana Göre SEO Sendromu Nedir? gibi anahtar kelimelerin hacimlerine bakarak çeşitlendirir ve genişletirim. Özetle içeriğe katkı sağlamaya çalışırım. Ancak bunu içeriği uzatarak değil gerekli olan ve bana göre kullanılması gereken anahtarlarla yaparım.
Mesele bir örnekte ben vermiş olayım. SEO Sendromu nedir içeriğini gördüm ancak hastanelerin sıralama aldığını buldum. Bu noktada ben bir kurum veya kuruluş olmadığım için (pandemiden sonra hastalıklarda hastaneler öncelikli sıralama alıyor) bu içeriğin içerisinden kendime bir içerik türetmeye çalışırım. Örneğin seo sendromunda kullanılan bir serum buldum. Bu serumun serp sonuçlarına bakarım ve H1'im SEO Sendromunda X Serumu ve Kullanımı gibi bir yere çekerim. SERP sonuçları temizlenmiş olur ve üstelik diğer içerik sınıfından da kurtulmuş olurum. Burada yine de siz SEO sendromunda sıralama almak istiyorsanız, ilk anlattığım yöntem ile denemeler gerçekleştiririm.
Elbette bunların tamamı birer hayali anahtar üzerinde kurgu. Biraz uzun oldu ama umuyorum açıklayıcı olmuştur: gözünüzü yorduysam lütfen kusuruma bakmayınız