Bütçeniz el veriyorsa aynasız makinelere yönelin fakat hobi amaçlı kullanıyorum çokta para bağlamak istemiyorum derseniz perdeli de alabiliriniz. Her durumda ileri seviye için full frame makine almanız gerekmektedir öncelikle. Gördüğünüzü fotoğrafa yansıtmanın ilk yolu budur. Canon 5D mark 3, mark 4 idealdır hobi için hatta gece fotoğrafçılığı çok fazla yapmayacaksanız 5d mark 2 çok eski bir makine olmasına rağmen yine de işinizi görebilir. Yanında bir adet 50 mm 1.8 lens bir de zoom lens alırsanız tamamdır. Mesela ben 50 mm lens in yanında tamron 70-300 kullandım yıllarca (gönül canon 70-200 istedi de hiç o kadar bütçe ayıramadım.) çokta güzel kareler çıktı ortaya. Hobi olarak biraz masraflıdır Makinesi ayrı lensi aynı filtreleri ayrı. Bütçenize ve kullanım durumunuza göre seçim yapmalısınız. Doğaya çıkıp böcek çekecekseniz makro lens, portre çekecekseniz prime lens, uzak mesefelerden görüntülerek alacaksanız 200 300 lü lenslere yönelecekseniz. ben çanta taşıyamam sadece makineyi alır çıkarım derseniz zaten tek lens olacak ve bu durumda 24-70 f2.8 gibi lenslere yönelebilirsiniz.