Merhabalar siz değerli hocalarımın düşüncelerini merak ediyorum sizce faiz Harammı? kime göre neye göre? Sonuçta elimizde olan parayı bankaya yatırıyoruz ve banka ticaret yaparak parayı büyütüyor ve bize bir miktar veriyor ortada haram yok gibi?
Merhaba,
Konu çok uzar gider hocam ,
şimdi bu yazdıklarımdan sonra bana karşı tavır yada kızanlarda olacaktır,
ben kendi görüşümü söyleyeyim ,
örnekleyerek gidecek olursak ,
1- Zina haram
2-Alkol içki haram
3-Hırsızlık yapmak haram
4-Domuz eti haram
liste uzar gider , neden bunları örnek verdim şimdi diyorlar ki banka ticaret yapıyor kazanıyor ve bize kazancından para veriyor,
ilk bakışta çok mantıklı haklısın , sonuçta bakkalda mal alıyor satıyor kar yapıyor , ama esas sorun şu ,
inan bana haftada en az 3 kez x bankasından mesaj geliyor krediniz hazır x tutara şu kadar tutar ödeyeceksiniz hemen faydalanın gibi.
ama
birçok banka bu parayı ne yapacaksın , nerede kullanacaksın, nasıl harcayacaksın , v.s sormuyor ,
ne malum bu parayı bankadan alan şahıs , parayı haram işlerde kullanmadığı en basitinden alkol almadığı , yada kötü yerlerde kullanmadığı,
veya haram iş yapıp kazanç sağlayıp bankaya geri borcunu ödemediği , madalyanın diğer tarafı mecburiyetten iyi niyetle alıp söve söve ödeyenler var,
adam mecbur kalmış hırsızlık yapacağıma hapse gireceğime son çare faize bulaşmış ( Allah C.C ) kimseyi düşürmesin ama öderken beddua ede ede ödemiş.
ben herkes böyledir diyemem ama sonuçta bir ayrıştırma yok hemen hemen herkes işine geliyorsa yüksek faizlerle kredi alabiliyor ,
ve banka buradan gelen gelir ile sana kazancıdan ödeme yapıyor, şimdi sen de ister istemez ama bilerek ama bilmeyerek ama istemeyerek bunlara ortak oluyorsun .
şimdi elini vicdanına koy ve tekrar düşün
HARAM mı değil mi ? Bazı arkadaşlarımız banane kardeşim diyebilir diğerleri ne yapmış umrumda değil diyebilir. Ama öye olmuyor işte.
selam ve dua ile. hayırlı akşamlar .