Haklısınız hocam fakat şöyle bir durum var ki, bu bir değil iki değil tarafımızdan teklif isteniyor gönderiyoruz ve sonucunda çok cüzi bir miktar teklif aldık deniliyor. Bakın geçen 4 yıldızlı bir konaklama tesisi tanıtım filmi için teklif istedi verdik, sonra yakından da tanıdığımız bir arkadaş bedava fiyatına gidip çekmiş. Artık kurumsal firmalar bile bunu ayırt etmiyor paraya bakıyor öyle bir izlenim oldu bende.
Haklısınız. Ama sorun şu, bu tarz müşteri esnaf ağzı, ensaflık buraya gelmiş. Özünde kapalı çarşı dükkanı işleten kafada ki kitlelerdir. Olabildiğince vizyon sahibi firmalarla görüşürseniz bir durum zaten olmaz. Genelde o firmalarda ihale usülü çalışır ki, hep bir dalavere döner. Yönetim kurulunda tanıdığını olan firma genelde işi kapar. Altta üstte iki ucu boklu değnek gibi. Bu her ülke de her sektörde var malasef ama fiyat konusu tamamen müşteri seçimizden kaynaklı. Ben misal iş verirken bile işin yükünü, mesaisini biliyor yada tahmin edebiliyorum, ilan açtığımda biri 200₺, diğeri 5000, bir başkası 50000₺ fiyat çekerken. Bunun seçimi yapacak kişi benim. Ben bu işin 200₺lik basit bir olmadığını ve yapacak kişininde vazıfsız biri olduğunu tahmin edebiliyorken, 50000₺ teklif vereninde işi bilmeyip, bu işi alır ucuza birine iletirim kafasında biri olduğunu bilidiğim için 5000₺lik adamı seçerim. Müşterinizde vizyonsuz olduğunda tamamen para odaklı olup, çıkacak sonuçu düşünmeden karar veren kitle. Uzun oldu ama umarım demek istediğimi anladınız.