Az önce foruma baktım, yine içim acıdı ve canım sıkıldı. Özet mahiyetinde hislerimi paylaşayım dedim, mazur görürseniz efendim.
Önce hepimizin bilmesi gereken, çok ilginç ve incede bir ayrıntı var.
Türk lirası sonsuz değil arkadaşlar, maalesef.
Oyunlardaki Coin / Bar gibi şeylerle, karıştırmamız gerekiyor. Yine oyunlarda gördüğümüz, Cost vesaire gibi şeylerle karıştırmayalım lütfen.
Ülkemizde insanların ceplerinde ve yastık altlarında, banka hesaplarında, kasalarında velhasıl kelam ülkenin her yerinde gerek dolaşımda gerekse dolaşımda olmayan para, üç aşağı beş yukarı TL cinsinden belli efendim. Karşılığında bulunan mal ve hizmeti ise az çok tahmin edebilirsiniz zaten.
Haliyle çektiğiniz tüm bu sıkıntıları başınıza bela edenler kim acaba?, kusura bakmayın efendim fakat söylemek durumundayım.
Sizsiniz maalesef. Yeni yılda şunları yapmamanız dileğiyle naçizane düşüncelerimi paylaşıyorum aşağıda.
[ * ], Şans oyunları ve kumar artı eğlence sektörü, kendinizi tatmin etmek için giriştiğiniz bu delicesine çabalar, har vurup harman savurmak bunlardan önce bir vazgeçin. Bunlar sadece sizin hayatınızı etkilemez sizinle beraber çevrenizin ve hatta, bir ülke dolusu insanın hayatını darmaduman eder. Cebinizdeki üç kuruş parayı böyle hayasızca değerlendirdiğiniz için kaç ocak sönüyor ve kaç aile dağılıyor, ve bilmem kaç tane çocuğun kursağına bir lokma dahi girmiyor? Belki aklınız almıyor bu söylediklerimi fakat,
acı ama gerçek.
R10 Net cebimdeki son para konusu, markette para üstü. Böyle akılsızca yapılan harcamalar, fakirlikten ve yoksulluktan artı cehalet çukurunda debelenip durmaktan başka, bir halta yaramaz.
[ * ], Kolay yoldan para kazanmak, bir koyup on almak, her fırsata balıklama atlamak, her hıyarım var diyene tuzlukla koşmak, onun bunun ağzıyla iş yapmak, param değer kaybediyor diye saçma saçma işler ve harcamalar yapmak, Onun bunun ağzından çıkacak olan herbir lafa tav olup ekonomi tellalığı yapmak, batırıp batırıp gururuna ve kibrine yediremeyince ekonomi dersleri vermek, Saadet zincirleri misali ben battım bari ama yoluncak yeni kerizleri sisteme dahil edeyimde en azından ana parayı kurtarırım tarzında kurnazlıklar yapmak, Bedava yada sudan ucuz peynire yemlere tav olmak ve sürekli oltaya gelip gelip durmak,sürekli batırıp batırıp durmak ama bunun farkında dahi olamamak, biri paranın ucunu göstermeye dursun aman aga nereni öpelim diye çıldırmalar, üç kuruş para için şekilden şekle girmeler ve ne kadar etik değer varsa içinden geçmeler, öncelikle bunları yapmaktan vazgeçiniz.
Nihayetinde Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olduğunuz gibi, yaptığınız şeyler sizin ve başkalarının hayatlarını karartmaktan başka hiçbir halta yaramaz. Cümbür cemaat fakirlik ve yoksulluk içinde, takılır durursunuz.
[ * ], Orada burada sanalda ve gerçekte statü peşinde koşmak, Twitcher Youtuber Gamer Influencer Tiktoker Fenomen peşinde koşmak, herhangi bir oyunda rankım olsun diyerekten uçuk paralar harcamak, Donate bağış diye ona buna habire para göndermek, oyun oynama yayınları yapıyor diye donate bağış butonlarına abanıp para göndermek, bahsettiğimiz bu fenomenlerin ağzından çıkacak her bir lafa tanrının kelamı gözüyle bakmak ve emir erleri gibi hareket etmek, bunlardan yüce bir kişilikmiş gibi bahsetmek böyle şeyleri yapmayınız. Sizleri fakirleştirmekten ve yoksullaştırmaktan hatta cahil oğlu cahil yani cahilin
PHD'si yapmaktan başka, hiçbir halta yaramaz.
[ * ], İnanç sistemi, herhangi bir düşünce akımı, ideoloji, zihniyet, herhangi bir society yani cemaat yada grup, ile birlikte hareket edip mesnetsizce ve umarsızca para üstünden ona buna saçmalıklar yapma, nihayetinde kaybedeni sizler olursunuz.
( * ) Böyle şeyler sizleri fakirleştirir ve yoksullaştırır. Fakir ve yoksul oldukça bu şekilde, cahil olur
durursunuz. Cahil olduğunuzdan bir haberiniz dahi olmaz, cehaletin pençesinde ise kıvranır
durursunuz.
( * ) Hiçbir tasarrufunuz kalmaz, aç karnıma lokma diye ise dolanır
durursunuz. Biraz daha lokma diye ise birbirinizi ezer
durursunuz. Paranın ucunu görüncede aga nereni öpelim diye, dolanır
durursunuz.
( * ) Kendiniz için mesnetsizce yalanlar uydurursunuz ama, aslında aç karnıma bir lokma diye dolanır
durursunuz. Gururunuza ve kibrinize yediremediğiniz içinde ve burnunuzdan kıl aldırmamak için, onun bunun bayrağını sallar ve davullarını çalıp
durursunuz.
Özetle nihayetinde hep durursunuz, Umarım 2024 yılı böyle olmaz efendim.