Selam olsun,

Ticaretin içinden geçmiş sevgili tüccar arkadaşlarım ve üç kuruşu servet edinmiş sevgili zengin arkadaşlarım özelikle sizleri bu konulu yapımda başrole koyuyorum.

Son zamanlarda insanların birbirine davranışları, hitapları ya da bakışları o kadar tiksinç bir hal aldı ki yazmasam olmaz dedim.
Bir insandan daha fazla para kazanmak o insana "şişştt" "eleman" "yap et" gibi saygısızlık yapmanızı gerektirmez. Nedeni az sonra!
Bir insandan daha yetenekli ya da şanslı olmanız o insana "başarısız" "gereksiz" "beceriksiz" gözüyle bakmanızı gerektirmez. Nedeni az sonra!

İnsanların birbirine üstünlük kurma girişimleri o kadar gülünç bir şey ki insanın sadece boru sesine alası geliyor.

Sonuna ünlemini koyduğum nedenlere gelirsek bu nedenler insanı insan yapan genel mevzulardan ibaret.
Nezaket, hoşgörü, saygı karşımızdakinin meziyetleri ya da statüsüne bağlı değildir. Bağlı değildir çok iddialı oldu en azından bağlı olmamalı.
İnsanın bir karakteri olur diyeceğim ama yine iddialı oldu değil mi? En azından insanın karakteri olmalı diyelim.
Eğer insan nezaket sahibi ise karşısındakinden bağımsız bu karakterinin gereğini yaşamalı.
Karşımdaki nezaketi hak etmiyor dediğinizde aslında "benim karakterimi karşımdaki insanlar belirliyor" demiş oluyorsunuz.
İlk başta çok masumene gelebilir zira karşımdakine göre davranırım çok genel bir kabuldür ama bu kapıyı açtığınızda sizin karakteriniz değil size biçilen karakteri oynar hale gelirsiniz.

Bir bardak suya çamur attığımızda su bulanıklaşıyor ama suyun böyle bir meziyeti yok. Dışarıdan müdahale olduğunda oluşan durum nasıl suyun meziyeti, karakteri değilse insanın karşı tarafa göre şekle girmesi kendi karakteri olmayacaktır.

Evet, sana küfür eden birine nezaket içinde kalarak cevap verebilirsin.
Eğer senin karakterini kişiliğini karşı taraf belirliyorsa asıl o zaman küfür yemeye namzet bir yaşam sürüyor olabilirsin.

Bu yazdıklarıma bin türlü "yok o iş öyle değil" diye cevap yazılabilir lakin bunları yazmamın bir amacı var.
Hak görmek, tepki çekmek gibi konular ilgi alanımda değil.

İnsanın kendine saygısı olmadan başkasına saygı duyacağını düşünmüyorum.
Kendine saygı ise hiç bir insanın sizin nasıl davranacağınızı belirlemesine izin vermemekle başlar.

Soft bir yapıt olması için emek verdim.

Ha, giriş cümlesinde başrol verdiğim arkadaşlar sizlere karşı bir negatif düşüncem yok sadece en çok erozyonu gördüğüm kesimlerden bir kaçını konuya iliştirmek istedim.

Sevgiler.