Borsada ciddi manipülasyon dönüyor.
Bunun nedeni de iktidarın her alanda yaptığı ekonomi bilimine ters uygulamalardır.
Manipülasyon var çünkü manipülasyon yapılabilecek ortam hazırlandı.

Önce serbest piyasaya aykırı politikalar ile kredi notları düştü yabancılar kaçırıldı.
Yabancının olmadığı piyasada düşük faizli krediler ve kredili hisse işlemleri ile borsada hormonlu bir büyüme yaratıldı.
Şimdi faizler yükselince krediye erişim ve kredi maliyetleri çok yükseldiği için hisseler satılıp kredi pozisyonları kapatılıyor.

Piyasada dönen para azalıyor günlük işlem hacmi düşüyor.
Ve düşük işlem hacminde piyasayı manipüle etmek için çok daha düşük sermaye yeterli oluyor.
Birileri kasıtlı şekilde fiyatları düşürerek kredili işlem yapanları açığa düşürüp pozisyon kapatmaya zorluyor.
Pozisyonlarını kapatmak zorunda kalanlar ellerindeki diğer hisseleri de satıp endeksteki düşüşün yayılmasına neden oluyorlar.
Bu düşüşler eylülde yüksek fiyatlardan spot hisse alan küçük yatırımcının da moralini bozup daha fazla zarar etme korkusu yaşayarak satış yapmasına neden oluyor.

Şu piyasada batılı fonlar olsaydı dalgalanma daha makul düzeyde kalırdı.
Borsa birilerinin oyuncağı olmuş durumda.
Kendi hisselerini düşerken satıp sonra daha düşükten alıp başka cebine koyan patronlar var.
Yani kendi hissesini shortlayan patronlar var ve SPK hiç bir işlem yapmıyor.

Ben %30 üzeri düzeltmeyi gördüğümde tekrar hisseye döndüm.
Onun üzerinden de %9 düştü portföyüm.
Benim için %9 üzülmeye değecek bir konu değil çünkü uzun vadede asla en dibi ve tepeyi bulmaya uğraşmam.
Ama eylülde ekimde kredi ile şişen piyasaya uçacak kaçacak diye giren küçük yatırımcının zararları gerçekten yıpratıcı.

Hala manipülasyonları önleyecek ciddi düzenlemeler yapılmıyor.