Elimde 15-20 adet halka arz var aslında uzun vade beklemeyi düşünüyorum ama bu gidişle hisselerin ne olacağı belli değil elimizdeki paranın yarısı gitti
Dostum Işık Ökte var bu işlerin duayeni, diyor ki halka arzların %90 ı çöp %10 u da alıp tutanın hayatını değiştirecek güçte ama ne iş yaptığını, şirketin mali durumunu vs inceleyip karar vermek gerekiyor diyor. Temel analiz yöntemi ile şirketleri değerleme yapıyorsun. Biraz temel analiz öğren, şirketlerin faaliyet raporları var onlara göz at ona göre karar ver. Genel bir örnek var, bir araba alırken sağına soluna bakıyoruz boya var mı değişen var mı tramer var mı bakıyoruz konu yatırım olunca ondan bundan duyduğumuzla hareket ediyoruz. Bu hisse bu kadar eder mi, etmez mi düsünmüyoruz diyorlar haklılar. Halka arza girerken de şirket ne üretiyor, ürettiğini satabiliyor mu, borç durumu nedir vs bakmak gerekiyor. Bizde bir dönem ne alsan kazandırdı ama bu iş realitede öyle değil. Mesela martı abd de halka arz oldu. İlk açıldığı gün %60 dan fazla değer kaybetti . Halka arz her zaman kazandıracak diye bir hususta söz konusu değil yani yavaş yavaş bzde de o tarz örnekler olmaya basladı. Sana al sat demeyeceğim ama seçici ol. Borsada yatırımcı olacaksan yatırımcı mentalitesiyle hareket et. Bakiyeni ya da beklentini bilmiyorum ama temettü nedir onu araştır temettü hiseelerini araştır. Hem temettü verip hemde düzenli büyüyen şirket varsa tadından yenmez mesela onlara bak . Benim borsayla tanışmam 10 sene öncesine dayanıyor. 6 yıldır da tek işim finans piyasaları. Al sat yaparak para kazanıyorum fakat kendi gözlemim şu, çocuğum için düzenli aldığım ve biriktirdiğim hisseleri sadece tutarak yüzdesel olarak daha cok kazanmısım trade e göre. Yani düzgün hisse seçimi yapıp, uzun vadeli grafiklerde de trend takibi yaparsan trend bittiğinde baska bir kağıtla değiştirirsen falan efsane oluyor ama bunların hepsi emek gerektiriyor. Hİç bir şey bilmiyorsan bist30 bilemedin bist 50 den şaşma veya yatırım fonlarını araştır. tefas platformundan falan getirilerini götürülerini incele. İşi bilenler senin yerine işlem yapar fonda.
Ama ne yapacaksın ne zaman ne alıp ne zaman ne satacaksan buna kendin karar ver. Bu iş toplamı 0 eden bir iş yani senin kaybın baskasının kazancı. Başkasının kazancı senin kaybın. O yüzden baskasının kararıyla hareket etme. En büyük tavsiyem bu olur.