Oh ne güzel 17 ler 20 ler havada uçuşuyor. En büyük maliyetim maaşlar, ayda 300 bin civarı maaşlar var + sgk + yemek + yol veriyoruz. Sabit giderleri ürüne eklediğimde neredeyse %50 si hammadde dışında sabit gider oluyor. Arttırsınlar 17-20 yapsınlar ben malın fiyatını o kadar zamlayamam maliyeti nasıl düşürürüm? İnsan yerine makine alıp 4 kişi çıkartırım. Sonra işsizlik arttı falan diye gezinmesin kimse. Asgari ücret alan yok fakat asgari ücret oranında diğer maaşlara zam yapıyoruz haliyle 300 bin maaşlar olacak 450 bin, 100 bin sgk olacak sana 150 bin. Sonra uçan kuşa zam geleceği için yol + yemek zam yapacağız ayda 500 harcarken 1 milyonluk olacağız.
Kısır döngü işte bu. Asgari ücret zammı böyle zincirleme gidiyor en alakasız sektörü bile etkiliyor.
Biz burada bunları tartışırken yerli üreticinin b*ktan ürünü satılsın diye bütün gıdalarda kullanılan en büyük hammaddeye ekstra vergiler, gözetim vergileri falan geliyor. Yiyeceğiniz yemeğe bile göz dikmişler. Raftaki içecekten tut zeytine kadar durduk yere neden zam geliyor anlayın.