anf690 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Herşeyde başkalarının gönderilerini ve isimlerini kullanarak refere etmeniz hiç etik değil. İlk başta ters düştüğünüz sonrasında nirvana olarak betimlediğiniz moderatörümüzü de sürekli etiketlemenizin nasıl bir ban aşkı göstergergesi olduğunu anlayamadım.
Domain konusuna gelecek olursak domain alım satımı yapmak için bazı nüanslara dikkat etmek gerekiyor.
Örneğin yatırım amaçlı domain alıyorsanız ve tutup gelecekte satmayı planlıyorsanız ona göre alım yapmanız gerekir.
Bundan 10 sene önce biri togg.com ve com.tryi alalım dese burada sorsa muhtemelen hepimiz bu alan adının manası nedir diye sorardık ve o zaman manalandıramayacağımız için gereksiz görürdük. Ama o devirde bu yatırımı yapmış adam bu işten para kazanmış olabilir bilemeyiz.(Örnekteki kuruluşa takılmayın,söylemek istediğimi daha anlaşılır ifade etmek için bu şekilde yazdım.) Bu şekilde şans ve risk işi olabilir ki bu da ticarettir. Her ticarette riskte var, kazanmakta.
Ancak dediğim gibi domaini bir duruma bağlamak imkansız.
Alan adı yatırımcılığı yapmak isteyenlerin dikkat gereken Nüans 1,
Semantik; yani anlama dayalı yatırımcılık,domain alacak kişi almadan önce anlama odaklanmalı. Burada bahsettiğimiz anlam sözlüksel anlam değil, ifade olarak anlam. Buna daha spesifik örnek verecek olursam HAUS diye bir fabrika var santrifüj makine ve ekipmanları üreten. Firmanın asıl ismi Hakkı Usta, fakat Hakkı Usta'dansa Haus diyerek bir anlam ve pratiklik oluşturmuşlar. Haus 'ta ingilizce House anlamı dışında bir anlam göremesenizde simgelediği şey anlamlıdır ve uyumludur.Tabi ki burada amaç firma öngörülerini bilin demek değildir. Fakat eğer bir yatırım yapıyorsanız riske atmak durumundasınız. Arsa almak gibi düşünün, siyasi algılanmasın diye şu şekilde anlatayım x bir bölgede y bir proje başlamadan önce kıyıdaki 3-5 binini tamamen yatırım amaçlı ve y projesi daha duyurulmamışken alan kişi, ilgili proje duyurulduğunda en yüksek kazançla arsasını elden çıkarabiliyor.
Fonetik; yani alfabesel olarak düzen sesin yankısı ve duyumu. Örneğin yukarıda gönderisini eklediğin arkadaşımız akai.network diye bir alan adı almış, fonetik olarak çok oturmuş bir yapı gibi duruyor tekrarlı söylediğinizde. Akai Japonya merkezli bir ses firmasının ismi, geçmişte batmış ama hem geçmişi olan bir isim hemde ai yani günümüzün en çok konuşulan konularından birini içeriyor. Fonetik i söylenince güzel gelen alan adları gibi söyleyebilirim. Hatta spesifik örnekte vereyim, örneğin Pegasus havayolları websitesi,koskoca Pegasus, istese pegasus.com'u alamaz mı? yada com.tr'sini?Tabi ki alabilir.Ama flypgs.com'u tercih etmiş. Fonetik olarak manalı ve daha global diye. Togg örneğinde olduğu gibi Pegasus kurulmadan bu alan adını alsa biri derdik ki neden aldın, ama alan kazanıyor.
Son olarak Morfolojik, buda tüm yapıyı içeriyor.Yine yukarıdaki arkadaşın alan adından örnek vereyim. akai.com olsa idi evet daha kısa ve com olduğu için daha kurumsal dururdu evet, ama akai.network şeklinde yapısal olarak dha oturmuş ve bir aidiyet duygusu oluşturuyor, alıcısını burada bulamayabilir ama globalde rahatlıkla alıcı bulabilir.
Hiçbirşeyde kesinlik yok, hiçbir ticarette kesinlik yok. @JimmyBey; hocam bana detaylı öğretmeden önce, @Engin; hocamı takip etmeden önce bende anlam veremezdim alan adı işlerine, onlardan sonra mana kazandı bende. 2-3 ay önce neredeyse tüm gelirimi alan adı üzerinden döndürmeye başlamıştım. İş yoğunluğu nedeniyle öyle güzel alan adlarını uygun fiyata verdim ki son zamanda ondan doalyı çok pişman oldum. Ama bu yenilerini alamayacağım anlamına gelmiyor,gelmeyecektir. Şimdilerde tekrar araştırmalara başladım, ben r10 ağırlıklı satış yaptığım için r10da gidecek alan adları bulmaya çalışıyorum. Fakat bu iş globalde burada olduğundan çok daha değerli. Ve en önemlisi neyin ne kadar değerli olduğuna alıcı değil satıcı karar verir. Domaininize güzel bir hikaye ve pazarlama oluşturursanız onu çok iyi fiyatlara satmamanız için bilgisayarınız yanmış olması lazım.
Ek olarak @berathizms; te benim bu konuyla ilgili yazdığım ve global domaine yönelik bir ekitap var, satış haklarıyla devretmiştim. Bu konuda daha detaylı ve sade bilgi almak isteyen alabilir ondan.

Etiketlediğim hocalarım @JimmyBey; @Engin; yanlışım veya eksiğim var ise düzeltir misiniz?
Hocam sadece şunu söylemek istiyorum teşekkür ederim zamanlarınızı ayırıp bizi aydınlattığınız için sensin!