Motosiklet hobisine, şahsi kanaatim, direk motosiklet alarak başlanmamalı. Öncelikle, güvenliği standard ve sertifikalarla tescillenmiş kask, vücut kalkanı, motorcu pantolonu ve ceketi, eldiven, bot, boyunluk alımıyla başlanmalı. Bu ekipmanlardan sonra iyi bir sürücü kursundan kullanacağınız motosiklete uygun A1, A2 veya A sınıfı motosiklet ehliyeti alarak devam etmeli. Ehliyetten sonra İleri sürüş eğitim(ler)i mutlaka ama mutlaka alınmalı. İleri sürüş eğitimleri trafikte hayatta kalmak için ciddi bir farkındalık yaratmakta. İleri sürüş eğitimleri yine motosiklet sürüşünden beklentinize göre değişik bir kaç dersten oluşabiliyor. Bütün bunlardan sonra hangi motosikleti kullanmak istiyorsanız ona göre bir seçim yapmanız daha doğru olacaktır. Bu arada belirtmekte fayda var; ileri sürüş eğitimlerinin bazıları sizin kendinize ait motosikletiniz olmasını ön koşul olarak ararlar. Eğer böyle bir kursu seçerseniz ileri sürüş eğitimi ile motosiklet satınalma sıralamasını yer değiştirmeniz gerekir. Ancak her durumda mutlaka bu eğitimler alınmalıdır.

Yaklaşık fiyatlara gelecek olursak;
1. Koruyucu Ekipmanlar (ortalama) = 65.000 ila 110.000 TL aralığı
2. Motosiklet Ehliyeti (ortalama) = 5.000 ila 7.500 TL aralığı
3. İleri Sürüş Eğitimleri (ortalama) = 2.000 ila 10.000 TL aralığı (Eğitim tipi ve sayısına göre değişkenlik gösterir)
4. 250 cc Motosiklet = 150.000 ila 255.000 TL aralığı

Özetleyecek olursak; en az 220.000 TL bu işe ayıracak bütçenizin olması gerekir. Hep söylenen klişe bir söz vardır ancak doğrudur. Araba ile kaza yapmak ile motosikletle kaza yapmak aynı değildir. 30km hızla araba ile kaza yaptığınızda muhtemelen hava yastığı bile patlamaz, size hiç birşey olmaz, aracınız ufak bir onarımla düzeltilebilir. Ancak 30km ile motosiklette korumasız bir şekilde kaza yaparsanız muhtemelen hastanede tedavi almanızı gerektirecek şekilde yaralanmış olacaksınız.

Bütün bunları motosiklete karşı olduğum için yazmadım. Kendimin de A sınıfı ehliyeti var. Ancak, motosiklet kullanmak araba kullanmaktan çok daha fazla dikkat, ön görü ve kontrollü sürüş gerektiren bir uğraştır. Özellikle Türkiye yollarında inanılmaz saçmalıklarla yüzleşmek zorunda kalıyorsunuz. Saygılarımla.

Edit: İmla hataları düzeltildi.