Arkadaşlar herkes trendyola giydirmiş. Ama adamlar size gizliden bir işlem yapmıyor ki. Benim komisyonum bu, kargo bu, entegrasyon bedeli bu diyor. İşine gelirse satarsın diyor.

Misal bir müşterimin kitap mağazası var. Kendi sitesini de açtı. Günlük 100k trendyol ciromuz var. Kazancı ürün başı 2 - 3 TL. Az mı evet az. Ama kendi markası ile ürettiği ürünleri de satıyor burda. Kar marjı tüm süreçlerden sonra yüzde 50. Amaç mağazayı canlı tutup müşteriye kendi ürünlerini sunmak. Başarıyor muyuz. Evet.

Yani ben gidicem toptancıdan ürün alacam trensyol da satacak derseniz batarsınız. Ancak kendi markanızı kurup kendi markanız üzerinden bir şeyler yapmaya çalışıyorsanız o zaman gerçekten kazanç sağlarsınız.

Zaten pazar yerlerinin temel amacı da budur ya Kendi markanızı yükseltmek ya da elinizde kalan ve normalde satamadığınız ürünleri pazar yerleri üzerinden satmak. Sadece ülkemizde pazar yerlerine kendi misyonları dışında bir misyon yüklenmeye çalışılıyor pazar yeri size hizmet edecek bir organizasyon değil pazar yeri para kazanmayı amaçlayan belirli bir ticari gelir elde etmek isteyen bunun için de kendi çapında bir sistem kurgulayan bir firma.

En bariz örneği R10. r10'da bir paket almak istediğinizde bir üyelik almak istediğinizde ciddi paralar ödüyorsunuz. Ancak bunun karşılığını elde edebileceğinizi düşündüğünüz zaman gidip o paketi alıyorsunuz. Ben özel üyelik almak istediğim zaman bu benim işimi görecek mi diyorsunuz. Pazaryeri de aynı mantık benim bir ürünüm var ve ben bu ürünü buradan satarak para kazanabilecek miyim diye düşüneceksiniz hesabınızı yapacaksınız fiyatınızı belirleyeceksiniz ve ona göre pazara çıkacaksınız.

Kargo ücretleri noktasında yasa gereği Kargo Firması ne kadar ücretlendirme yaptıysa o ücret üzerinden size fatura kesilmek zorunda. Eskiden Trendyol Hepsiburada buradan belirli bir kazanç alıyordu komisyon alıyordu ancak artık alamıyorlar. Ancak şöyle bir durumda var Pazar yerlerinde bir müşteri 100 TL altında 4 tane satıcıdan sipariş verdiği zaman tek bir kargo bedeli öder Kargo barem sistemi ile satıcılarda kargo Bedel öder ve günün sonunda Toplam rakam belirli bir kargo bedeline ulaşır.

Şu an en kötü bir kargo firmasına gittiğiniz zaman günlük 5-10 paket sizden kargo çıkmanızı ister ve 30 TL'nin altında bir kargo bedeli size vermez. Yani şu anda eli ayağı düzgün bir kargo firmasına gittiğiniz zaman ortalama kargo fiyatları 50 TL artı KDV'den başlıyor. Siz bir Trendyol ya da Hepsiburada ile gönderi yaptığınız zaman Kargo barem sistemi ile beraber 15-20 tl'lerden başlayan rakamlardan Kargo gönderiyorsunuz. Kargo fiyatlarını çok yüksek olması pazar yerlerinin bir suçu değil kargo firmalarınında bir suçu değil Ülkemizdeki ekonomik durumun bir getirisi bundan birkaç sene önce 4 liralar 5 tl'ler gibi rakamlara kargo gönderiyordu.

Düşük cümleler için kusura bakmayın telefondan sesle yazdırdığım için bazı hatalar olabiliyor.

inaN33 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Toptancısı veya üretici olunca komisyon istemiyor mu trendyol ?
Kendi çalıştığım toptancı 1 ürüne 130 diyor, trendyolda bakıyorum aynı ürüne adam 100 lira diyor...
Bunlar bu komisyon oranıyla nasıl kar ediyorlar?

Üretici olsan yine kurtarmaz bu komisyon oranlarıyla.. var bir iş bu işte çözemedim.
Birçok toptancı ürünleri 60 ila 120 gün vade ile satıyor. Ek olarak sarılan ürünlerin bir kısmından vade süresi ödemeler yapılmadığı için uzuyor. Firma ödeme yapmadan iflas verebiliyor vs.

Bu durumda ürünün gelişi 50 TL ise toptancı da risklere göre bu ürünü 75 e de verebiliyor 125 e de. Siz 125 den alırken kurtardığı için Pazaryerine de aynı rakamdan ekleyip 30 gün vade ile para çeviriyor.

Veya elinde 1 kamyon ürün var. Bunun toptan da dönüş hızı yavaşladı Pazaryerine girip satış hızını arttırıyor.

Veya kazandığını zannedip aslında zarar ediyor ama farkında değil.

Birçok sebep birçok durum olabilir.