Arkadaşlar merhaba. Bildiğiniz gibi forumları, ortak veya benzer amaçlarla bir araya gelmiş birçok farklı insan oluşturur. Zaten sözcüğün tarihine göz atarsanız, neden bu sistemlerin "forum" adını aldığını da daha iyi anlarsınız.
Forumların aksine sosyal medyalar, sizi kendinize hapseder. Sosyal medyada yalnızca bir nedenle karşı tarafın söylediklerini görürsünüz, o da sizinle aynı görüşten olan insanların linç ettiği bir karşıt görüştür ki o da genellikle ya yalan, ya da manipülasyondur.
Şimdi işin forum kısmına gelelim. Bugün, dünya siyaseti hakkında kendi fikirlerini paylaşmış bir arkadaşın yazısına uzunca bir yorum yazdım ve göndermek istediğimde meşhur "Mesajınız şu anda işleme alınamıyor." hatasını aldım ki bildiğiniz gibi bu, sizi engellemiş bir kişinin konusuna cevap yazmak istediğinizde ortaya çıkar. Buradan şöyle bir özet çıkıyor:
- Daha önce ikimiz yine tartışmışız ki gayet doğal.
- Bu tartışma sonucunda hiçbir taraf uyarı veya ceza almamış. Yani gayet medeni bir tartışma olmuş.
- Bu arkadaş karşıt bir görüşten hoşlanmamış olacak ki, bu tartışma sonucunda beni engellemiş.
- Bu durumda bu arkadaşın hâlâ fikirlerini paylaşıyor olmasının amacı ne? "Doğrularını yaymak" Yani tartışmak değil. Bu da forum kültürüne aykırı.
Çözüm önerileri şunlar olabilir:
- Bizi engelleyen kişinin konu başlıklarını ve mesajlarını hiç görmeyebiliriz (Ekşi Sözlük'te olduğu gibi).
- Kişinin bizi engellediğini anladığımız bir belirteç olabilir veya kişiye yanıt yazmamız, textarea yerine engellendiğimize dair bir mesaj gösterilerek baştan engellenebilir ki mesaj yazarak zaman kaybetmeyelim.
- Engelleme özelliği kaldırılabilir. Forumda başkalarını rahatsız etmek zaten forum kurallarına aykırı.