Dropshippig modeli için yazmak istediğim bir kaç şey var; öncelikle bu yazıyı giriş seviyesindeki arkadaşlara değil, az çok ilerlemiş ve satış yapmakta olan arkadaşlara ithafen yazdığımı belirtmek isterim.
Aslında Dropshipping yapılmayacak bir iş modeli değildir kanımca, ancak piyasadaki çoğu eğitmenler/uzmanlar kişiyi tam anlamıyla eğitmedikleri için kar marjımız düşüyor ve suspend riskimiz tavan yapıyor.
Eğitim aldığım kişi/kurumlardan bir iki tanesinin adını vermeden ilerleyeceğim; piyasada stok ve fiyat kontrol yazılımları çok bilinen bir firmanın kampına katılarak başladım Amazon sürecine, 1 yıl oldu. Bütün bu eğitimlerde bize öğrettikleri ürün bulma metodu şu şekil idi; bir kategoriye girin veya anahtar kelime aratın. Çıkan sonuçlardan soldan 4 yıldız ve üzeri ürünleri seçin, browserdaki linki alın, yazılımın ürün tarama alanına linki ekleyin, yasaklı ürünler ve trademark filtrelerini açın ve tarayın. Çıkan sonuçları günde 50-100 ad olacak şekilde yükleyin idi. Hatta burada da ismini vermek istemediğim gayet bilindik ve Dropshpping konusu baya popüler olan bir arkadaştan aldığım Amazon paketi içinde bana aynı şekilde eğitim vermişti.
Oysa bu yöntem dropshippingte büyük bir aldatmacadır kanımca. Neden mi? anlatayım. Eklediğiniz ürünler ayda kaç ad. satıyor haberiniz var mı? yok! Sen bu ürünü ekledin, buy box'ta aldın, buy box'ı görünce tatminde oldun güzel güzel. Lakin bu ürün Amazon'da (1 yılda) toplam 50 ad satmış... Haberin var mı? yok! 1 yılda toplam 50 tane satan üründen sen buy box alsan ne olur almasan ne olur? Hatta yılda 50 ad satan üründen buy box alman aşırı riskli bir durumdur. Çünkü bir ürünü kaliteli kılan şey, kaç adet sattığı ve bu satışlardan elde ettiği yorumların ortalamasından gelir. Yani bu ürün esasen dandik bir ürün olabilir, benim başıma geldi mesela. Bunu bana söyleyende olmadı tabi. OOO buy box almışsın çok güzel ilerliyorsun diye senin egolarını pohpohluyor bir de bu eğitmenler, şaka gibiler. Ben bu şekilde 1 kere suspend yedim. Sattığım ürünlerden ikisini amazon şikayet üzerine komple sitesinden kaldırdı. Stresten saç baş yoluyordum bilgisayar başında. Şimdi dönüp R10'da paket satan arkadaşların konularına tekrar bakıyorum da, alıcıların teşekkür mesajı için paylaştıkları ekran görüntülerinde ASINleri paylaşanlar olmuş, bunları kontrol ettiğimde ürünlerin satış hacimlerinin olmadığını görüyorum, hala aynı yerdeler yani, bir gram ilerleme yok. Bu şekilde bir kaç ürününde Amazon'dan kaldırıldığını gördüm. Kuvvetle muhtemel benim başıma gelen onlarında başına gelmiş olabilir, dandik ürün sattıkları için suspend yemiş olabilirler. Satmış olduğunuz bir ürünün Amazon'dan komple kaldırılması hayra alamet bir şey değildir çünkü.
Şimdi nasıl bir yol izliyorum? Kar marjı yüksek olan bulduğum ürünleri 3. parti Amazon yazılımlarını kullanarak (Youtube'da bir sürü video var bu programların kullanımı ile ilgili) detaylı analizlerini yapıyorum, verileri okuyorum ve ürün benim kriterlerimi karşılıyorsa gidip mağazama yüklüyorum. Toplam ürün sayım 100'ü geçmiyor. Toplam ürün sayınız 100'ü geçmediğinde ürünlerin takibini ve analizini yapmakta kolaylaşıyor. X bir ürünü tedarikçinizden sipariş ettiğinizde teslimat hızını da gözlemleyebiliyorsunuz. Teslimat hızından ve ürünün kalitesinden eminsek zaten ne diye suspend yiyelim ki?
Bu yazılımları kullanarak ürünleri taratırken Amazon'da 4 yıldızlı ürünleri listele dediniz mesela. Çıkan ürünlere baktığınızda 50 yorum almış. Bu bir referans mı? hayır efendim bu bir referans değildir . Önemli olan Amazon'da çok satmış ve buna oranla puanı 4 ve üzeri olan ürünleri listelemektir referans olan. Buradan nasıl bir sonuç çıkarıyorum? bakıyorum, ürün günde 30 ad satıyor, ayda 900 adet yapar. 1 yılda 10 binin üzerinde satmış ve puanı 4.2
. Çok iyi bir değer. Demek ki bu ürün kaliteli bir ürün diyebilirim, bu bir referanstır, mağazama ekleyebilirim. Ancak yılda 50 adet satmış bir ürünün puanı 5 bile olsa bu bir referans noktası olamaz. Dediğim gibi ürünün 4-5 yıldız olması benim için yeterli değil, önemli olan kaç adet sattıktan sonra alınmış bu 4-5 yıldız buna bakarak ürün ekliyorum.
Ben bu eğitimler sırasında sürekli youtube'dan Amazon ile ilgili videolar izledim durdum, sayısız makale okudum, çok ciddi bir zaman harcadım. Sonunda gördüm ki bir ürünü amazona eklemeden önce o ürün ayda kaç satıyor, buy box istatistikleri nedir yorum ortalaması nedir gibi verilere bakmadan 100'er 100'er ürün eklenmezmiş bunu gördüm.
Drop satışlarından yüksek gelir elde etmek için de bir önerim var; öncelikle kar marjı minimum %25 olacak şekilde ürünler buluyorum. Bazılarının kar marjı %40'ı bulabiliyor. Nasıl buluyorsun derseniz tek bir yol söyleyemem, bu da ciddi bir uzmanlık. Ama inanın bir çok parametre var ve gerçekten çok zaman istiyor. Şak diye size bunu bulan bir yazılım maalesef yok. Manuel olarak tek tek mağazaları gezeceksiniz, yüksek satış hacimli ürünleri bulacaksınız. Hepimizin bildiği üzere Dropshipping'te tüm eğitmenler/uzmanlar minimum kar oranınızı %13-14 bandında tutmanızı beklerler. Mağazanızda 5000 ürün var diyelim ve elbette hiç birinin aylık satış hacmine bakmanız da söylenmedi-öğretilmedi, kullandığınız yazılımlarda bunu analiz etmedi. Günde ortalama 10 ürün satsanız (50$'dan ilerleyeceğim) 500$ eder. %14 karlılıkla günlük kazancınız 70$, aylık kazancınız 2100$ yapar. Tabi bu sırada korka korka ticaret yaparsınız, 5000 tane ürün var, ya suspend gelirse?
Şimdi gelin %30 karlılıkla satış hacmi yüksek 100 ürün bulduğumuzu ele alalım; bu ürünlerin aylık satış hacmi 300 olsun. Günde 10 ürün eder, 100 X 10 = Günlük 1000 ürün satışı demektir. En kötü senaryoyu çiziyorum, bu ürünlerin 5 tanesinde Bux Box alsanız günde 50 sipariş eder. Bu değerler üzerinden de yine en en kötü senaryoyu çiziyorum, 50 değil de 25 sipariş olsun. 25 X 50$ = 1250$ %30 kar marjı ile günlük kazancınız 375$ eder, aylık kazancınız 11.250$.
Gördüğünüz üzere, çok kazanmak için mağazanıza on binlerce ürün eklemeniz gerekmez. Teslimatı hızlı, karlılığı yüksek, yorumlara bakarak kalitesinden emin olduğunuz 5-10 üründe buy box almanız yeterli. Bu şekilde hem daha fazla kazanacak hem de suspend riskinizi minimuma indireceksiniz.
Dip Not : Yukarıda %30 karlılıkla örnek verdiğim paraları kazanmanız için cebinizde en az 30.000$ olmalı.
Sevgilerimle.