bu soru (öldükten sonra hayat var mı?) yakın zamanlarda benim de kafamı kurcalıyordu. Ta ki o güne kadar.

O gün karşıma 15 yıl öncesinin bir fotoğrafı çıkmıştı. (Yaşım 41) Fotoğraftaki arkadaşlarımdan birisini kaybetmiş olsam da o günkü fotoğrafta hepimiz canlıydık ve fotoğrafta o kadar mutlu görünüyorduk ki. (Fotoyu çekildiğimiz günü ve olayı da hatırlıyorum tabi bu esnada) Fotoya bakarken zaman kavramını resmen yitirmiş ve o güne gitmiş gibi oldum bir kaç saniyeliğine. Sonra kendime geldim ve "vay be ne günlerdi, neler neler yaşandı " dedim. Sonra kafama şu dank etti..

Şu an yaşadığım hayatta bile bana farklı farklı hayatlar yaşatan Allah'ın, ben öldükten sonra bana yeni bir hayat yaşatmaya da mutlaka gücü yeter.

Düşünüyorum, çok uzağa gitmeye gerek dahi yok. Dün yaşadığım hayat bile bugünden farklı. Resmen hayatın içinde hayat yaşıyorum. (inception) Duygularım değişiyor, düşüncelerim değişiyor, zamana yayarsak fiziki görüntüm bile değişiyor. Hal böyleyken, ölmek ne ki? Gözlerimi kapatmak, bilincimin artık başka bir seviyeye geçmesi. Aynı her gece uykuya dalar gibi, rüya aleminde bambaşka bir bilinç ile ben varlığımı devam ettiriyorum.
Öldükten sonra da pek tabii ki varlığım devam edebilir, edecektir de ama şu an göründüğüm gibi mi, hissettiğim gibi mi, düşündüğüm gibi mi bilmiyorum. Ama bir ipucu var Kuran'da bir ayette

Aranızda ölümü biz takdir ettik;
sizi benzerlerinizle değiştirmemiz
ve bilemeyeceğiniz bir şekilde sizi yeniden var etmemiz hususunda bizim önümüze asla geçilemez.

Vâkı’a Suresi 60-61. Ayet