Merhaba arkadaşlar, Almanya'da yaşayan uzaktan bir tanıdığım Berlinde Türk restoranı açacak. Beni de oraya işçi olarak götürecek restoran açıldığı zaman. Sizce yasal olarak kolayca gidebilir miyim? Ücret falan konuşmadık o konuda konuşacağız. Sizce ne kadar ücrete anlaşmalıyım ve dil bilmeden çok zorluk yaşanır mı? Restoran da tam olarak ne iş yapacağım belli değil. Garsonluk vs olmayacak örnek kasaya bakabilirim veya bu tarz karşılama işi olabilir. Önerilerinizi ve deneyimlerinizi bekliyorum.
Selamlar,
Kendimce bildiklerimi paylaşayım, yine de internetten araştırarak teyit edersiniz.
"Sizce yasal olarak kolayca gidebilir miyim?"
Yasal olarak geleceğinizi söylediğinize göre çalışma izni ile gelebilirsiniz. Gerekli koşulları sağlarsanız bu süreç kolay.
Ama ne iş yapacağımı bilmiyorum işçi olarak gideceğim demenizden yola çıkarak gitmeyi düşündüğünüz işte belirli bir alanda tecrübe, sertifika, uzmanlık vb yok diye tahmin ediyorum. Çalışma izni için ise genellikle belirli bir işte tecrübe ya da belge gereklidir. Şöyle düşünebilirsiniz: Bir kebapçı açacaksanız Almanya'daki çalışma bakanlığına (Arbeitsamt) kebap ustasını gidip Adana'dan, Urfa'dan Almanya'ya getireceğim çünkü aradığım adamı Almanya'da bulamadım. Ya da bu getireceğim ustanın tecrübesi elinin lezzeti bilmemnesi tam aradığım gibi diyebilirsiniz. Ama kebapçıya garson ya da bulaşıkçı getireceğim derseniz çalışma bakanlığı bu özelliklerde işçi bulamadın mı diye soracaktır. Bu durumda sizin sunacağınız evraklar ile bu işe neden diğer Almanya'da bulunan adaylardan daha iyi olduğunuzu göstermeniz gereklidir. (Minimum X yıl bu işte tecrübe, Gastronomi okumuş, vb.)
Bu sebeple sizi her götüreceğim diyene itimat etmemenizi öneririm. Çalışma vizesinin de farklı türleri var tabii ki ama temel prensip olarak "Almanya bu iş için neden özellikle sizin gelmenizi istesin?" diye düşünebilirsiniz.
//edit: ek bilgiler silindi.
Son bir tavsiye:
Her ne kadar tanıdık da olsa sırf Türk diye insanlara güvenmeyin. Ne gelirken seni getireceğim dedikleri zaman, ne de geldikten sonra.
Benden bu kadar.
Bol şans dilerim.