Duruşmadan beş dakika önce duruşma salonunun önünde olman yeterli.
Kapıda duruşma listesi asılı olacak.
Burada sana verilen duruşma saatini bul ve karşısında isminin yazdığına emin ol.
Kapıda mübaşir olacak. Rahat bi şekilde duruşma salonuna girip çıkan, elinde kağıtlar ile kapının önünde dikilen biri
Mübaşire "saat ..... duruşmasına geldim, ben .... .... " diyerek kendini tanıt, geldiğini göster. Senden kimliğini vermeni isteyebilir, ver.
Senin sıran gelince mübaşir seni ve diğer tarafları duruşma salonuna alacak.
İçeri girince mübaşir sana nerede durman gerektiğini söyleyecek. Hakim otur demeden oturma. Otur derse de otur.
Hakimler (ağır ceza heyeti) kendi aralarında bişeyler konuşacak. Onları dinlemeye, araya girmeye kalkma
Duruşma başlayınca hakim önce sana soracak, cevap verirken ayağa kalk.
Şikayet dilekçesinde sunduğum beyanlarım geçerlidir, şikayetim devam etmektedir. Demen yeterli. Hakim sana sordukça cevap ver, gereksiz bilgi vermekten kaçın.
Sana "maddi zararın giderildi mi" diye sorabilirler. uğradığın haksızlıktan doğan başkaca maddi zararın var ise (belgeleyebileceğin şekilde) bunları da söyleyebilirsin.
Ancak mahkeme senden bunları belgelemeni isteyecektir. Eğer belgen var ise "belgeleri sunmak üzere süre istiyorum" diyerek bir sonraki duruşma günü belgelerini sunabilirsin.
Karşı taraf da gelir ise, ona söz hakkı verildiğinde sakın araya girme. Onun beyanlarına karşı diyeceğin bir şey varsa, onun sözü bitince hakimden söz iste, öyle cevap ver.
İfadeler bitince yine kürsüdeki heyet bir şeyler konuşacak, sonra duruşma ertelenecek ise sana yeni duruşma gününü bildirecekler.
sonra mübaşir "çıkabilirsiniz" diyecek
sonra olaysız bir şekilde dağılın )

Edit: 1- Ağır Ceza duruşmaları mahkeme kaleminde ya da hakim odasında yapılmaz, duruşma salonunda ve ağır ceza heyetinin karşısına çıkmak suretiyle yapılır.
Edit: 2- Yarım saat önce gidersen orda beklerken gerilirsin, karşı taraflarla dik dik bakışırsın, gerek yok. 5-6 dakika önce duruşma salonu önünde olman ve mübaşire geldiğini göstermen yeterli.
Edit: 3 - Erken gelirsen erken alma gibi bir usul yok, duruşma saatinden önce almazlar.