By_ReFLeX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hocam yazınızdaki fontunu büyüttüğüm yere istinaden,

siz din adamlarının söylediklerini söylüyorsunuz, bunu bilerek soruyorum,
sizce de saçma değil mi ?
yıllarca çalışıp ev alır kiraya verirsin haram değil,
yıllarca çalışıp biriktirip bankaya yatırırsın yani paranı bankaya kiraya verirsin, haram... ?

o vakit burda sıkıntı paranın kendisi.
yani dolayısıyla paranın kendisinin haram olması gerekiyor.

para dediğiniz şey belirli malzemelerden üretilen bir kağıt parçası, yani insan üretimi
ev dediğiniz şey de beton yığını. yine insan üretimi.

yani aradaki fark nedir ? islam dininin paraya özel bir gıcığımı var ?

banka sana diyor ki, 100 liranı bana ver, ay sonu sana 120 lira olarak vereyim. banka alıyor o parayı başkalarına kredi olarak veriyor kendi içinde değerlendiriyor.
müteahit diyor ki 100 liranı bana ver, 1 ay sonra bina bitecek en az 140 a satarsın. müteahit alıyor o parayı başkalarına ödeme yapıp binanın tamamlanmasını sağlıyor.

aradaki fark ne allah aşkına ?

her dinde bu tarz kendine özgü yasaklamalar vardır. bunların ben insanlar tarafından belirli bir sisteme hizmet için uydurulduğunu düşünüyorum.
neden para özelinde haram var ?

paranı bankaya verince haram da müteahite verince neden helal ?
acaba bu da ekonomik düzenin bir çarkı olmasın ?
al ver ekonomiye can ver hesabı ?
Seninle faize bakıl açımız aynı hocam. Faizin makul olduğu sürece çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bir insanın tasarruf ettiği ve ihtiyacı olmayan bir paranın makul bir faiz karşılığında üretim ya da tüketim yapmak isteyen başka bir insana kullandırılması ekonomide gelişme sağlar. Hem birileri ihtiyacına ulaşır hem de tasarruf sahibinin tasarrufu büyür. Faiz piyasa koşulları ve riske göre belirlenir. Ben tefeci faizi gibi makul düzeyin üzerindeki faizlere karşıyım.

Senin ile ayrı düşündüğümüz konu faizin haram olduğunu din adamlarının söylediğini düşünmen. Faizin haram olduğunu direk kuran söylüyor. Açık tartışma götürmeyecek ayet varken bu konuyu din adamlarına yıkamayız. Kitap da bir dinin anayasasıdır. O kitaptan bazı emirleri ya da yasakları bana uymuyor diye reddedemeyiz. O zaman yaşanılan şey başka bir din olur. Hatta bir kitabın bir ayetini reddetmek aslında diğer tüm ayetlerin güvenirliğini de aynı anda bitirir.

Yani kendine müslüman diyen için faizin haram olduğu tartışmasız bir konudur. Kuranın bir emrini ya da yasağını reddetmek ile kuranı reddetmek arasında bir fark yoktur. Çünkü kuran bir spor yazarının maç eleştirisi değildir. Bazı kısımlarını kabul edip bazı kısımlarının yanlıl olduğu düşünülemez.

Bugün Mustafa Öztürk gibi tarihselci bakıp kuranın bazı ayetleri o çağda yaşayan insanlar içindir bugün farklı yorumlanmalı diyenler var. Ama benim için zamana topluma bilime kültüre göre değişen bir kitap mutlak, kalıcı ve tanrıdan gelen bir dine ait olamaz. O yüzden ben gördüğüm çelişkiler üzerine açıklamalar bahaneler uydurmaya çalışma yerine agnostik olmayı seçtim.