By_ReFLeX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
burda zaten senin görüşün benim görüşüm tartışması yapmıyoruz. herşeyi uzun uzun yazmanın manası yok. bende onu soruyorum sana. senin yorumlamana göre dinen faiz haram mı diye soruyorum. yine anlamazsan söyle noktalama işaretlerine de dikkat eder öyle yazarım.

610 yılında inen kitapta herşey yazmaz zaten. faizde bir ticarettir. mal alıp bekleyip satmakta ticarettir.
a bankası bana diyor ki 100 liranı bana verirsen sana 110 lira veririm
b bankası diyor ki 100 liranı bana verirsen 120 lira veririm. bunun adı ticarettir.
Hocam bahsettiğin ticaret değildir.
Banka sana nasıl fazladan mevduat faizi veriyor?
Sen bankaya 100 lira yatırdın banka bu parayla ticaret yapıp üretim yapıp sana kar payı vermiyor. O dediğin islami katılım bankacılığı için geçerli.

Normalde banka senden %40 faizle mevduatı alıyor bunu gidip %60 faizle ihracatçıya, imalarçıya ya da tüketiciye kredi olarak satıyor. O 100 lira bankaya 160 lira olarak dönüyor. Banka da sana 100 liranı 40 lira faizi ile geri veriyor. Yani sen bankaya 100 lirayı kendin borç verip faizi ile riski ile uğraşmak istemediğin için yarırıyorsun. Banka faizle borç veren ve faizle borç alan arasındaki aracı konumunda.

Bankalarda gece kalan paralar bile merkez bankasında gecelik faize yatar. Devlet bizim vergilerimizden faiz öder.

Yani bankacılık sistemindeki faiz haramdır. İslam paranın altın ve gümüşten yapıldığı bir devirde gelmiş. O yüzden enflasyon nedir diye bir kaygısı yok kuranın. İslamda fazla evini kiralayıp yattığın yerden para kazanmak helaldir. Yani evini bir insana verirsin sana karşılığında her ay kira verir sonunda da evden çıkar sana evi geri verir. Ama fazla paranı kimseye kiralayanazsın. Faiz aslında paranın kullanım kirasıdır ve ev kiralamak kadar emeksiz pasif bir gelir modelidir.

İslam faizi kesin şekilde yasaklamıştır. Bu tartışılamaz bile çünkü ayetle kesindir. Ben faizin yasak olmasının islam dünyasının ve osmanlının gelişememesinin asli nedenlerinden olarak görüyorum. Çünkü faiz yasak olunca tasarrufu olanın parası, yeteneği fikri olana kullandırtılamıyor. Kurumsal şekilde borçlanma ve kredi sisteminin olmaması üretimin ve tüketimin yeterli hızda büyümemesine neden oluyor. Üretim tüketim hızla artmayınca burjuvazi gelişmiyor. Burjuvazi olmadan bilim teknoloji ve sanayi ve ticaret gelişmiyor.

Yani islam dininde faiz haramdır. Bu kimsenin kişisel yorumu değildir. Bakara 275 açıkça faiz haramdır diyor. Üstelik ayet açıkça senin faizin ticaret olduğunu söylemen gibi faize alış-veriş yani ticarettir diyenlerin şeytana çarpıldıklarını söylüyor.

Benim için islamın en çekişkili yönlenrinden biri budur. Faizi toplumsal düzeni bozduğu ve haksız kazanç olduğu için yasaklayan bir tanrının köleliği direk yasaklamaması bana mantıklı gelmemişti. İçkiyi tek kalemde faizi tek kalemde yasaklayan bir tanrının köleliği sadece iyileştirmesi ve azad edersiniz iyi olur gibi temenni düzeyinde bırakması bana çelişkili gelmişti. Yani insanların ağır faizlerle borçlanmasını yasaklayan bir tanrı var ama bir insanın başka insanın malı olmasını, köle olmasını yasaklamıyor. Ya da parayı kiralayıp para kazanmayı yasaklıyor ama ev kiralamayı yasaklamıyor.