Selam olsun,

Dünya normal seyrinde ilerliyor, depremler hep oluyordu yine oluyor ve olmaya devam edecek.
Deprem tehlikeli bir şey değildir sarsıntıdan ibaret ama ilkel yapılaşma nedeniyle milyonların canı tehlikede.
Hiç yalana ve içini rahatlatmaya gerek yok.

Deprem dolasıyla korkuların varsa bu korkularla yaşamak insanı insanlıktan çıkartacak kadar ileri boyutlara götürür.
Deprem riski olmayan ya da müstakil sağlam evlerde oturmak ve yaşamak gerekiyor.
Ben, Muğlanın bir köyüne yerleştim, tek katlı müstakil bir evim var deprem gibi bir şey aklımın ucundan bile geçmiyor.
Neden şehirlerde yaşadığınızı sorgulamanız gerekiyor.

Yanlış anlamayın şehire karşı değilim sadece bu ilkel ve kalitesiz yapılaşma düzelmeden şehirlerde çok katlı binalarda yaşamak anlayabildiğim bir şey değil.
Bun her dediğimde yok ailem var, yok çocuk var, yok iş var yok senin tuzun kuru vs. laflar ediliyor. Sanırsın küfür ediyorum ve insanların kötülüğünü istiyorum.
Bizimde ailemiz var, işimiz var, para kazanmamız gerekiyor vs. vs. ama şehirde yaşamadan da bunları yapabiliyorsun, ben yaptığıma göre yapılması çok zor bir şey olmasa gerek.

Bu dandik yapılaşma ve kalitesiz binalar varken deprem olur mu? olursa ne olur? gibi sorular manasız.
Depremler olmaya devam edecek, deprem öncesi binalar yenilenmedikçe ve yenilenen binalar en ince ayrıntısına kadar denetlenmedikçe olacak belli, sonuç belli.

Benim tavsiyem imkanları zorlayın, araştırın en azından bir kaç yıla yayarak bir planlama yapın müstakil hayata geçiş insanların sandığı kadar zor ve ulaşılamaz değil.
Cesaret ve biraz araştırmak yeterli.