Ülkemizde ne yazık ki finansal okuryazarlık
SIFIR SIFIR SIFIR!
Fiyatların artacağını söyleyen emlakçılar 2022 yılında da kripto para yatırım tavsiyeleri veriyordu. Berberinden tut emlakçısına, emlakçıdan galericiye birçoğu ticaret adamı ama sözde

Krediler ile yaptıkları yatırımları canları ile ödeyenleri hep beraber gördük.
Ortada bir talep varsa ve Arz yetersiz ise bir şeyin fiyatı artar. Bu patateste olabilir, kripto para, ev ve arabada olabilir hiç önemi yok.
Düşük faiz oranları = Yüksek Talep
Yüksek faiz oranları = Düşük Talep
Dolar ve maliyet gibi konulardan bağımsız bir şekilde ev, araba piyasası yüksek talep sebebiyle arzı yetersiz kıldı. Bu noktada fiyatlar çok hızlı bir yükselişe başladı. Şuan da yükselen faiz oranları ile talep neredeyse durma notkasına geldi. Yüksek talebe alışan galerici ve emlakçılar ellerindekini satmak için fiyat rekabetine gireceklerdir veya çeşitli manipülasyonlar ile (fiyatlar ocaktan sonra artacak) piyasaya etki etmeye çalışacaktır.
Asgari ücretin ve dövizin artış ihtimaline karşılık Ocaktan sonra fiyatların artacağını iddia eden kısıma sorun bakalım. Bugüne kadar sattıkları araba ve evleri alan insanlar kredisiz mi almışlar? nakit para ile mi almışlar? Cevap belli elbette; hepsi kredi ile aldı, düşük faizli borcu enflasyona ezdirdi.
Eeee şimdi hangi babayiğit bu faiz oranları ile ev araba alacak? Çok nadir!
Bu işin birde yatırımcı tarafı var:
Yatırımcı yüksek kira getirisi umuduyla aldığı evleri şuan satarak bir an önce mevduata geçmek istiyor. Çünkü 2 milyon tl ile aylık 70K getiri alıyor. Kiracı ile sorunları yok, dertleri yok vb. Şimdi biliyorum bazı arkadaşlar evin prim yapacağını söyleyecekler. Arkadaşlar önümüzdeki birkaç yıl boyunca ev piyasasının artık prim yapma olasılığı neredeyse yok denecek kadar az. Piyasa tabiri caizse yüklü şekilde mala doydu. Bu doygunluk sindirilene kadar tık beklemez yatırımcılar. Yatırımcıların aldıkları evlerde zaten çok ciddi prim yapacak evler olmaz genelde, al-sat yaparlar veya çok iyi bir konuma sahip yerlerden alırlar ve onu elinde tutarlar. Bu sebeple 2 milyonluk evi ellerinde tutmak gibi bir amaçları olmaz.
Durum böyle olunca fiyatların artması mı? yoksa
fiyatların artmaması mantıklı mı? kararınızı vermiş olmalısınız